Începând din luna aprilie, transportul public din Cluj Napoca va fi gratuit o zi pe săptămână. Deocamdată proiectul se extinde doar la nivelul municipiului, spune primarul Emil Boc.

„Începând din aprilie Primăria Cluj-napoca va implementa o zi gratuită pe transportul în comun, în fiecare zi de vineri. Acest lucru se va întâmpla în luna aprilie. De ce spun în luna aprilie pentru că avem nevoie să pregătim hotărârea de CL să punem în transparență decizională, să o adoptăm în CL, să ne înțelegem cu CTP să vedem eventualele costuri financiare pentru acest lucru.

Am discutat în principiu această temă cu conducerea CTP-ului, în calitate de președinte al Asociației Metropolitane și am căzut de acord că se poate face. Acum doar urmează să stabilim evident pașii procedurali pe care i-am descris.

Din luna aprilie, putem avea implementat acest proiect prin care, vinerea poți circula gratuit cu transportul în comun. Poți lăsa mașina acasă. Poți să te gândești că ai un stimulent să nu folosești mijloacele care poluează în oraș, să mergi cu transportul în comun în municipiul Cluj-Napoca.

Dacă vor veni și domnii primari din Zona Metropolitană cu un bănuț, evident, că vom da și în Zona Metropolitană. Aici este o chestiune care trebuie să fie și financiar sustenabilă.

Până la urmă cineva trebuie să plătească chestiunile acestea. Noi vom plăti pentru ce înseamnă municipiul Cluj-Napoca. Se va calcula, se va face procentual cât înseamnă plusul acesta pentru o săptămână, pentru o lună și vom aloca o sumă de bani din bugetul CL, din bugetul Clujului. Eu spun o sumă minimă, vom vedea după aceea care este impactul la această măsură.

Important este să încurajăm, să pornim la drum cu acest proiect. Vom vedea după aceea care vor fi costurile după ce vom face avaluarea finală”, a declarat primarul Emil Boc la Ziua Live.

coral