Unul dintre elementele revoluționare utilizate în mod obișnuit astăzi în circuitele electronice, pe scară largă sunt tranzistoarele. Aceste dispozitive sunt cel mai adesea sub forma unui semiconductor cu trei electrozi, deși sunt produse și tranzistoare cu patru electrozi. Care sunt aplicațiile unui tranzistor și de ce joacă un rol atât de important în lumea modernă?

<![endif]–>

Tranzistorul – pentru ce este? Ce tipuri există?

Invenția tranzistoarelor a permis miniaturizarea maximă a circuitelor electronice, adică circuite integrate – fără ele, nu ar exista microprocesoarele astăzi. Prin urmare, valoarea lor în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor moderne este de neprețuit.

Anterior, tuburile de electroni erau utilizate în sistemele electronice, care din păcate consumau energie și nu erau fiabile, iar sistemele care funcționau pe ele erau mai mari, făcându-le mai puțin practice.

Utilizarea tranzistoarelor

Utilizarea unui tranzistor este acum obișnuită, datorită proprietăților lor care amplifică semnalul electric, astfel că poate fi găsit în diferite tipuri de amplificatoare și circuite integrate. Tranzistoarele sunt, de asemenea, utilizate pentru a construi porți logice, utilizate în implementarea funcțiilor de bază booleene, pe care se bazează tehnologia digitală modernă. 

La urma urmei, tranzistoarele sunt componentele de bază ale unor unități cu semiconductori, precum ROM și RAM.

Ce tipuri de tranzistoare există?

Împărțirea tranzistoarelor se datorează în primul rând principiului funcționării lor. În acest sens se disting două tipuri: tranzistoare cu efect de câmp sau unipolare și bipolare. Dar în ce fel sunt acestea diferite?

tranzistor bipolar( NPN și PNP) – în acesta, fluxul de curent are loc prin joncțiuni semiconductoare, caracterizate printr-un tip diferit de conductivitate

tranzistor unipolar – în acest tip de tranzistor ai de a face cu un flux de curent printr-un semiconductor, caracterizat prin un anumit tip de conductivitate.

În plus, împărțirea tranzistoarelor se aplică și materialul din care sunt fabricate, poate fi, de exemplu, carbură de siliciu, germaniu, nitrură de galiu, arsenură de galiu și siliciu. Și, de asemenea, parametrii legați de puterea și frecvența unui tranzistor dat, de exemplu tranzistor de înaltă putere și frecvență înaltă sau tranzistor de putere și frecvență mică.

Cum alegi tranzistorul potrivit?

Alegerea unui tranzistor depinde de ce circuit intenționezi să creezi cu el. Este necesar să cunoști tipurile de tranzistoare și cum funcționează acestea. Carcasele unui tranzistor sunt, de asemenea, importante, deoarece vor afecta proiectarea circuitului electronic. 

Prețul unui tranzistor nu este deloc mare și de obicei distribuitorii oferă o gamă largă de diferite tipuri de tranzistoare, pentru a găsi exact ceea ce ai nevoie într-un singur loc. coral