Legea care prevede limitarea folosirii "grăsimilor rele" în alimente a mai făcut un pas şi intră în linie dreaptă. Iniţiativa legislativă a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis, după ce, în urmă cu mai puţin de o lună, ea trecea de Camera Deputaţilor cu unanimitate de voturi. Dacă legea nu este respectată, produsele pot fi interzise, iar producătorii amendaţi drastic.

Este vorba de legea care prevede limitarea utilizării acizilor graşi trans, nişte aşa-numite "grăsimi rele" care dau alimentelor un termen de valabilitate mai mare. În plus, aceste grăsimi trans sunt extrem de nocive pentru organism, crescând riscul de boli cardio-vasculare, de diabet şi de cancer, atrag atenţia medicii.

Legea iniţiată în anul 2017 de deputatul USR Adrian Wiener, medic de profesie, prevede limitarea AGTN la un maxim de două grame per 100 de grame de produs.

"Prezenta lege reglementează conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare, destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecție alimentară a consumatorilor. 

Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. (…)

În ce alimente găsim "grăsimi rele"

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conţinut", stipulează proiectul de lege.

Prevederile se vor aplica inclusiv "produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene", iar în cazul alimentelor care nu respectă prevederile legii "se dispune retragerea acestora din circuitul consumului uman". De asemenea, producătorii care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei. 

Aceşti acizi graşi trans se găsesc în cantitate mare în produsele prăjite şi cele de patiserie, dar şi în chipsuri, napolitane, biscuiţi cu cremă, popcorn la microunde şi în unele margarine.

Câţi români mor anual din cauza acestor acizi graşi

"A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni.

Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente, iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, spune senatorul USR Adrian Wiener, pe o reţea de socializare.

Grăsimile rele pot da boli de inimă şi cancer

Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale. Cu ajutorul lor, produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă, însă sunt dăunătoare sănătăţii, putând provoca boli cardio-vasculare, diabet sau cancer.

După ce legea a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis, ea urmează să intre în vigoare la 1 aprilie 2021.

"A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, spune senatorul USR Adrain Wiener, pe o reţea de socializare.

Ce fac "grăsimile rele" în organism

Medicii spun că acizii grași trans (AGT) sunt un tip de acizi grași nesaturați, folosiţi mult în industria alimentară, încă din anul 1950. Ei se regăsesc în special în produse semipreparate, în margarină, produse de panificație, prăjituri, biscuiți, napolitane, popcorn pentru microunde, sosuri.

Specialiştii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au atras atenţia de mai mult timp asupra acestor componente din alimente şi sunt că efectele pe care le au acizii graşi trans, aşa cum se numesc "grăsimile rele", asupra organismului nostru sunt devastatoare. În plus, ei recomandă limitarea acestor grăsimi rele la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie. 

Consumate un timp îndelungat, aceste alimente care conţin acizi graşi trans pot conduce la boli precum obezitate, diabet zaharat, infertilitate, boli cardiovasculare sau demenţa Alzheimer.

Acuzaţii: Legea, blocată 3 ani în Parlament

Prezentul proiect de lege adoptat de Cameră ieri, 28 iulie 2020, a fost depus de senatorul USR Adrian Wiener în martie 2017 şi a fost adoptat de Senat în octombrie 2017. De atunci, legea stă blocată în Camera Deputaţilor. 

"Este poate cea mai importantă iniţiativă legislativă destinată prevenţiei în România. E un pas uriaş spre civilitate alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere. Mai bine de 3 ani de zile legea a fost blocată de PSD prin sertarele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților la solicitarea asociațiilor de producători. coral