Monumentul împărătesei Elisabeta de Wittelsbach, situat la câteva sute de metri distanță de strada General Dragalina în direcția dealului Cetățuia, a devenit o ruină uitată atât de clujeni, cât și de autoritățile locale preocupate cu construirea trenului metropolitan și a metroului.

La începutul secolului al XX-lea, în oraşele Budapesta, Miskolc, Presov şi Cluj au fost amplasate patru busturi ale prinţesei Sissi – operă a artistului Alajos Stróbl. De altfel, podul Elisabeta a fost construit pentru ca cetățenii Clujului să poate admira noua statuie.

Sursa foto: Facebook Monumente și statui de patrimoniu din Cluj-Napoca

Starea monumentului în 2020

Starea actuală a monumentului este deplorabilă, din moment ce vegetația și desenele graffiti creează impresia unui artefact uitat în negura timpului, o veritabilă victimă a nepăsării autorităților locale care nu sunt capabile să pună în valoare potențialul turistic al acestei construcții.

Unde a dispărut bustul împărătesei?

Bustul împărătesei se află în custodia Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, de peste șaptezeci de ani. Directorul instituției, Lucian Năstasă Kovacs, a declarat că nu intenționează să cedeze nici sub formă de împrumut această comoară culturală, potrivit EBS radio.

Steagul Elisabeta, o comoară a Muzeului de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei adăpostește printre comorile sale mai puțin știute o piesă de excepţie, unică, de mare valoare artistică şi istorică, Steagul Elisabeta, confecţionat la comanda Societăţii Carpatine Ardelene din Cluj, între anii 1899-1900. Această Societate a fost prima asociaţie turistică ardeleană maghiară, constituită (în anul 1891) după exemplul Karpaten Verein-ului saşilor de la Sibiu.

Steagul Elisabeta, o comoară a Muzeului de Istorie a Transilvaniei

Moartea fiului său, Rudolf, a fost cel mai tragic eveniment din viața împărătesei

Moartea prințului moștenitor Rudolf, la data de 30 ianuarie 1889, prin sinucidere, a fost evenimentul care a dat peste cap cursul vieții celei mai longevive regine a Imperiului Habsburgic și a Imperiului Austro-Ungar, din anul 1867. După acest eveniment, a început să poarte haine negre în semn de doliu, pentru tot restul vieții.

Sfârșitul tragic al împărătesei a uimit întreg mapamondul

Împărăteasa a avut un sfârșit tragic, la data de 10 septembrie 1898, când a fost asasinată la Geneva, de anarhistul italian Luigi Lucheni, care a înjughiat-o direct în inimă cu un stilet. Lucheni a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fiind găsit, la scurt timp, spânzurat în propria celulă. Astfel, soția împăratului Franz Joseph a decedat la vârsta de 60 de ani.

Sursa: cluj24.ro coral