După cum știm, industria alimentară este unul dintre sectoarele în care curățenia și igiena joacă un rol fundamental.

Curățenia și igiena din industria alimentară urmăresc eliminarea tuturor tipurilor de reziduuri organice sau anorganice nedorite găsite în interiorul și în exteriorul mașinilor, mobilierului, ustensilelor, obiectelor, uniformelor, containerelor, depozitelor, frigiderelor, cuptoarelor, găleților, spațiilor de producție sau orice alt element sau suprafață care fac parte din procesul de producție alimentară.

Curățenia din industria alimentară are două obiective de bază: prevenirea modificării alimentelor și, mai importantă și fundamentală, prevenirea intoxicației alimentare.

Ce, cum, când și cine?

Trebuie elaborat un plan perfect de curățare și dezinfecție ținând cont de următoarele aspecte:

Ce trebuie curățat și dezinfectat? Descrierea zonelor / utilajelor pentru curățat.

 Cum trebuie curățat și dezinfectat? Descrierea produselor folosite, ustensilelor, metodelor etc.

 Când trebuie curățat și dezinfectat? Indicată frecvența: înainte / după zi, după utilizare, continuu etc.

 Cine trebuie să curețe și să dezinfecteze? Personalul trebuie să instruit cu privire la modul de utilizare a dezinfectanților.

Cum trebuie verificată eficiența curățeniei și dezinfecției? Vizual, prin analiza suprafețelor etc.

Operațiuni preliminare de curățare în industria alimentară

Înainte de a pregăti orice suprafață pentru a începe curățenia în industria alimentară, este necesar ca echipamentele utilizate să fie curățate bine, pentru a scăpa de bacterii. Se recomandă utilizarea săpunurilor antibacteriene și uscarea cu prosoape de unică folosință.

 Personalul care se ocupă de curățenie în industria alimentară va fi echipat cu uniformă curată și adecvată sarcinilor care vor fi îndeplinite. Vor purta, de asemenea, cască și o mască dacă este necesar sau dacă există riscul de infectare.

Procedurile și metodele pe care le vor utiliza firmele de curățenie sunt următoarele:

Se poate face curățenie în industria alimentară fizică sau chimică, în funcție de mizeria dintr-un anumit loc și de materialele existente, toate proiectate pentru a:

 Îndepărta deșeurile de pe suprafețele mari.

Aplica un strat de detergent eficient împotriva bacteriilor care asigură o curățare temeinică și îndepărtează stratul de murdărie.

 Clăti suprafețele pentru a elimina murdăria.

 În cele din urmă, pentru a dezinfecta în profunzime, atâta timp cât zona care este curățată necesită acest lucru.

Pași pentru efectuarea curățeniei în industria alimentară

Curățenia în industria alimentară este esențială. Este extrem de important de realizat o curățenie și o dezinfecție corespunzătoare, cu scopul de a reduce la minimum riscul de transmitere a oricărei contaminări. O curățenie necorespunzătoare implică riscuri pentru sănătatea angajaților și imaginea companiei.

Suprafețe, pardoseli și pereți

Zilnic trebuie făcută curățenie, mai întâi îndepărtând reziduurile și apoi aplicând un detergent eficient.

Hote, plite, friptoze și filtre

Acestea trebuie curățate zilnic cu un produs degresant specific pentru suprafețele care vin în contact cu alimentele. De asemenea, periodic trebuie eliminate grăsimile carbonizate.

Frigider

Echipamentul trebuie deconectat, în măsura în care este posibil. Trebuie înlăturate toate părțile mobile și curățate cu detergent. Acest produs trebuie aplicat și pe pereți și în interiorul frigiderului, lăsat să acționeze, apoi trebuie clătite suprafețele pentru a îndepărta urmele de detergent. Ușa frigiderului ar trebui lăsată deschisă pentru ca acesta să se usce. Periodic va trebui dezinfectată.

Ustensile de lucru și mașini

La sfârșitul fiecărei ture de lucru, ustensilele și mașinile vor fi curățate, aplicând detergent dezinfectant. Este indicat să se utilizeze în mod regulat dezinfectanți.

Coșuri de gunoi

Acestea ar trebui curățate zilnic și dezinfectate săptămânal.

Activitățile zilnice garantează eficiența igienei din cadrul instituțiilor, deși normal este să se aplice un sistem specific și personalizat pentru fiecare industrie.

Un program de curățenie în industria alimentară ar trebui să stabilească priorități în funcție de suprafețele care intră în contact cu alimentele (inclusiv mâinile manipulatorilor), suprafețele de contact sporadice sau suprafețele care nu intră niciodată în contact.

În plus, trebuie garantat că:

Localurile sunt curate în momentul începerii programului de lucru.

 Echipamentul și uneltele de lucru sunt curate la începutul zilei și sunt curățate în timpul utilizării lor, atunci când se murdăresc și la sfârșitul producției.

Produsele alimentare nu sunt contaminate în timpul efectuării curățeniei.

Detergenții și dezinfectanții (sau rămășițele lor) nu intră în contact direct sau indirect cu alimentele și, în plus, nu are loc recontaminarea suprafețelor.

Curățenia și dezinfecția în industria alimentară sunt operațiuni menite să combată proliferarea microorganismelor care pot contamina și deteriora alimentele. Prin urmare, joacă un rol esențial în acest sector.

Din acest motiv, trebuie făcute de o firmă de curățenie profesională din București, precum Conex Clean. Echipa sa este pregătită mereu să ofere cele mai bune servicii DDD, curățenie birouri etc. Orice apelează la Conex Clean se bucură de servicii care întrec orice așteptare. coral