Magistrati Curtii de Apel Cluj au dispus, in cursul zilei de joi, 16 ianuarie, admiterea apelurilor declarate de catre Ștefan Sukosd, fiica acestuia Timea Deszo și Janos Lukacs,  împotriva sentinţei penale nr. 215/27 iunie 2018 pronunţată de Tribunalul Cluj. Judecătorii clujeni  au desființat soluția instanței de fond, cu privire la unele aspecte, și anume cu privire la pedepsele principale aplicate inculpaţilor şi durata termenelor de supraveghere pentru aceeaşi inculpaţi şi cu privire la latura civilă în privinţa celor trei inculpaţi apelanți.

Astfel,  Timea Deszo a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală  și i s-a interzis  inculpatei ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

De asemenea instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În temeiul art. 93 alin. 1 C.pen. și a obligat inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. 

Tot astfel, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Cluj-Napoca sau la Asociaţia Filantropică Medical Creştină Cluj-Napoca pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare.

 

Inculpatul anos Lukacs a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală  și la pedeapsa complementară  de interzicere a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Instanța a disspus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. "În temeiul art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Cluj-Napoca sau la Regia autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare, cu respectarea dispoziţiilor Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare. ", se mai arată în încheierea judecătorilor clujeni.

Curtea a mai reținut faptul că inculpaţii au achitat prejudiciul de 451.898 lei și a dispus, astfel, reducerea cuantumul despăgubirilor la care a fost obligat inculpatul Ștefan Sukosd de la 15.795.686 lei la 15.725.686 lei. Hotărârea este definitivă. 

Tribunalul Cluj îi condamna, la finele lunii iunie a anuui trecut, la pedepse cu închisoarea  pe clujenii implicaţi în dosarul Banane de milioane. Şeful grupului, pocăitul maghiar Ştefan Sukosd a luat cea mai mare pedeapsă: şapte ani de închisoare cu executare şi plata unor daune de peste 3,5 milioane de euro, bani proveniţi din evaziunea fiscală realizată prin intermediul firmelor SC Banane Distrib SRL şi SC Bananas Garden SRL. Prin intermediul reţelei a fost tranzacţionată marfă de peste 70 de milioane care a fost vândută fără a fi înregistrată legal în contabilitate, prin intermediul mai multor firme-fantomă. DIICOT Cluj ştia de activitatea infracţională încă din 2011, dar cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au reuşit să construiască cazul abia trei ani mai târziu.

În cursul procesului, inculpata Timea Deszo și-a recunoscut faptele comise și a dat declarații împotriva iderului grupului, propriul tată. 

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat Statului Român de către familia Sukosd, câțiva angajați cu funcție de conducere și Vana Dan Traian, partenerul lui Ștefan,  se ridică la peste 15 milioane de lei(sumă ce reprezintă doar TVA-ul necolectat de Statul Român). Cu alte cuvinte, pe ”factura” lui Sukosd se găsesc cantități de banane aduse ilegal în România și distribuite, ale căror valoare sare de ordinul a 60 de milioane de lei coral