Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prezentă din nou în clasamentele internaționale reprezentative ale instituțiilor de învățământ superior.

Conform datelor publicate miercuri, 10 iunie 2020, UBB este una dintre cele două instituții de învățământ superior din România care au fost incluse în clasamentul internaţional QS al universităților, clasament care utilizează atât indicatori educaţionali, cât şi indicatori de cercetare și de internaționalizare. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București sunt universitățile românești de anvergură inernațională care reprezintă România în acest clasament exclusivist al universităților.

 „Prezența și poziționarea universităților românești în rankingurile internaționale depind de eforturile și realizările proprii, însă sunt condiționate major în mod categoric și de politicile naționale în domeniu, iar aici mă refer mai ales la susținerea adecvată a finanțării și la existența unei legislații competitive care să ne permită să ne dezvoltăm în ritmul universităților internaționale. UBB și-a asumat ca obiectiv strategic statutul de universitate de tip world-class, iar eforturile noastre sunt direcționate puternic spre atingerea acestui obiectiv, însă toate aceste eforturi pot fi amplificate sau distruse de politicile naționale în domeniul educației și cercetării. Până acum nu prea ne-au ajutat, dimpotrivă, dar să vedem de acum încolo”, afirmă rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. Univ. dr. Daniel David.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se află în intervalul 800-1000 al universităților incluse în clasamentul QS, alături de Universitatea din Bucureşti. În plus, în sistemul QS STAR UBB este distinsă cu 4 stele, fapt care corespunde statutului de universitate internațională de excelență. UBB se prezintă astfel astăzi ca o universitate cu profil internațional, demonstrând excelență în predare și cercetare, cu un mediu academic stimulativ care asigură oportunități excelente de studiu și de integrare a absolvenților pe piața muncii, contribuind prin inovare avansată la o societate bazată pe cunoaștere, care asigură o calitate crescută a vieții oamenilor.

Clasamentul anterior QS al universităților (QS World University Ranking 2019) includea patru instituții de învățământ superior din România, numărul lor reducându-se în 2020/2021 la 2. 

În condiţiile în care, la nivel internaţional, există aproximativ 26.000 de universități, rezultatul din acest an poziţionează UBB în primele 3% universităţi ale lumii.

coral