Roman Ratushnyi, celebrul erou de pe Euromaidan, aflat pe front încă din prima zi a invaziei ruse, a fost ucis în luptă lângă Izyum, în estul Ucrainei. Avea 24 de ani.

Roman Ratushnyi avea 24 de ani, iar vestea moarții sale a fost anunțată de organizația neguvernamentală „Let’s Protect Protasiv Yar”, fondată chiar de el, în încercarea de a salva zona de schi Protasiv Yar din Kiev din fața proiectelor imobiliare.

„Pe 9 iunie, Roman Ratushnyi, liderul comunităţii noastre, şeful ONG-ului „Let’s Protect Protasiv Yar” şi un militar al Brigăzii Mecanizate 93 Kholodnyi Yar, a fost ucis în luptă în apropiere de Izium. El a fost cel mai bun dintre noi, a fost mereu în fruntea fiecărei bătălii și nu a arătat niciodată teamă. Am devenit o organizație datorită lui. În ciuda acestei pierderi grele, vom continua munca lui Roman, vom continua să ne schimbăm și să ne construim societatea și țara”, a anunțat organizația într-un mesaj postat pe Facebook.

În 2014, Roman Ratushnyi a fost, la doar 16 ani, unul dintre primii participanţi la protestele antiguvernamentale Euromaidan, împotriva regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici.

De asemenea, la începutul anului 2021, tânărul a ajuns în arest după un miting în sprijinul activistului Serghei Sternenko, lângă biroul președintelui. Protestatarii au spart geamurile de la ușile de intrare și au încercat să incendieze plăcuța cu inscripția „Președintele Ucrainei”. Ratushnyi a fost eliberat după aproape o lună, fiind acuzat de huliganism.

 

 

coral