Câteva minute de şmecherie se pot transforma în câţiva ani de puşcărie. Teribilismul unui puşti de 17 ani din Dâmboviţa, care a ţinut morţiş să le arate prietenilor de pe tik-tok cât este de tare, l-a adus într-o celulă a poliţiei. Acuzaţiile sunt foarte grave: ultraj, lovire, şantaj şi tâlhărie. Toate filmate. Filmuleţele sunt acum principalele probe împotriva lui.

La 17 ani, un băiat din Doicești, Dâmbovița este cunoscut de polițiștii din tot județul. Fără teama unor consecinţe, tânărul își umilește vecinii, punându-i să își dea palme sau să facă flotări. Totul este filmat și publicat pe pagina lui de Instagram.

Vecin: El pur și simplu se ia de persoane pe stradă. Dacă nu îi convine ceva, mai ales dacă este băut. Găsește un motiv anume ca să se ia de ele.

Vizați sunt inclusiv cei care trec pe lângă tânăr și "uită" să îl salute. Asta deși nici măcar nu îl cunosc. Apogeul a fost atins când, luna trecută, a spart un magazin dintr-o comună vecină, cu ajutorul unui alt minor. A furat atunci peste 160 de pachete de țigări, dar și 200 de lei. Apoi şi-a arătat supremul dispreţ faţă de lege.

Alin Ismail, viceprimar: Și-a făcut nevoile pe mașina Poliției. Când e în anturaj. Sunt sigur că anturajul îl face să aibă un comportament indecent față de ce ar trebui să aibă un tânăr la vârsta lui.

Tânărul s-a ales cu dosar penal

Băiatul provine dintr-o familie dezorganizată, iar tatăl său ar fi recidivist. Îşi va petrece noaptea în arest. Apropiații spun, însă, că tânărul încearcă să ajungă pe drumul cel bun.

Apropiată: Se aude că mai face câte o drăcie pe unde umblă. Pe ulița asta nu face. Aici e respectuos cu noi. Zice săru'mâna când trece.

Tânărul s-a ales cu dosar penal pentru șantaj, ultraj contra bunelor moravuri, tâlhărie și lovire sau alte violențe. Fenomenul devine îngrijorător. Scăpați din mâna familiei, tot mai mulţi adolescenţi ajung în anturaje greşite şi comit infracţiune după infracţiune.

Gabriel Diaconu, psihiatru: Să mergi tu în comunitate, să previi mai degrabă decât să combați. Poliţia este deja încărcată să zicem cu cazuri sensibil mai grave, sensibil mai grele şi astfel de disrupţii, astfel de incidente sunt lăsate mai la coada clasamentului.

Cât timp sunt minori, adolescenţii sunt parțial protejați de lege. Iar mulți dintre ei nu ajung în cele două centre de reeducare existente din ţară, ambele aproape pline.

 

  coral