Dumitru Bucătaru, un bărbat în vârstă de 79 de ani care suferea de demență mixtă, a dispărut în 15 septembrie 2016 din căminul privat în care era internat de două zile. După patru ani, bătrânul nu a fost găsit.

În 13 septembrie 2016, Dumitru Bucătaru, în vârstă de 79 de ani, cu diagnostic de demență mixtă, a ajuns la căminul privat Sf. Cuvioasa Parascheva, situat la marginea Bucureștiului, pe Calea Giulești. Urma să își petreacă acolo ultimii ani din viață, informează Libertatea.

Pentru cazarea și îngrijirea bătrânului, căminul primea 1.500 de lei pe lună.

În prima noapte petrecută în căminul privat, pe 13 septembrie 2016, bătrânul a fost “agitat” și spunea că vrea să plece de acolo. Asta reiese din declarațiile angajaților din dosarul deschis de poliție după dispariția bătrânului, dosar pe care ziarul l-a obținut. Asistentele l-au mutat într-o altă cameră, la etaj, și l-au încuiat acolo. Două nopți la rând.

Contractul încheiat între cămin și bătrân, reprezentat de fiul său, prevede clar “supravegherea (beneficiarului, n.r.) de către personalul angajat” și “însoțirea la plimbări de către personalul căminului în funcție de starea rezidentului”. În ziua aceea, joi, bătrânul a fost nesupravegheat în cea mai mare parte a timpului, pentru că, a explicat proprietara căminului, “avea multe momente de luciditate”.

În ziua dispariției, bătrânul a petrecut timp în curtea interioară a centrului și în camera lui. Angajații, o asistentă medicală, un paznic și femeia de serviciu care lucra ca infirmieră, mărturisesc că l-au observat pe bătrân fie în cameră, fie în curte, fie în cabinetul medical, însă doar sporadic.  Nici unul dintre ei nu se referă vreun moment la supravegherea bolnavului, care chiar devenise agitat în ziua respectivă, după cum povestește agentul de pază.

Toți angajații interogați de poliție au declarat că au pornit în căutarea bătrânului, după ce au constatat dispariția acestuia.  Iuliana Gheorghe, proprietara căminului, a spus chiar că l-au căutat pe bătrân 12 ore cu mașinile prin cartier, a oprit tramvaie și autobuze pentru a întreba vatmanii și șoferii dacă l-au văzut, a mers la adresa de la domiciliu a acestuia, la “spitalele și centrele adiacente Bucureștiului”.

Nimeni nu a mers la poliție în ziua dispariției lui Bucătaru, deși bătrânul suferea de demență mixtă, ceea ce îl plasează într-o grupă de risc ridicat.

Poliția a ajuns prima dată la căminul privat abia la patru zile de la dispariția bătrânului, după cum reiese din documentele din dosar.

Practic, nimeni nu a fost găsit responsabil de faptul că un bătrân cu demență, nesupravegheat în căminul privat unde se afla, a dispărut fără urmă. 
  coral