Una dintre firmele cu care compania DD Chim, care încearcă să preia contractul de dezinsecție/deratizare pentru Cluj Napoca, este societatea AllChim, controlată de fostul colonel SPP Mihai Sucată. El a fost implicat în Dosarul Țigareta II și a fost demis din SPP. Sucată este unul dintre oamenii lui Viorel Hrebenciuc. Împreună cu firma lui Sucată, compania DD Chim a participat la mai multe licitații.

Contractul de dezinsecție/deratizare licitat de Primăria Cluj Napoca este unul dintre cele mai atractive din România. Valoarea lui este de peste 15 milioane de euro. Din cauza unor nereguli la caietul de sarcini, licitația se află în stand-by. Contractul respectiv este vizat și de societatea DD Chim din Deva. Această societate a participat la alte licitații în asociere cu firmele AllChim și Apolimantiki AE, înregistrată în Grecia. 

Allchim Co SA este controlată de generalul de brigadă cu două stele Mihai Florin Şucată, fost SPP-ist şi fost şef al Corpului de Control al Serviciului de Protecţie şi Pază, până când a fost dat afară din instituţie, pentru implicarea sa în scandalul “Ţigareta II”. Compania Allchim a mai participat, împreună cu grecii de la Apolimantiki AE, la un contract încheiat cu Metrorex SA, având, ca obiect, serviciile de deratizare.

În 1997, Sucată a fost dat afară din SPP pentru implicare în „Tigareta II“. În 2000, a fost readus în Serviciul de Protecție și Pază de către Ion Iliescu. În 2002, Sucata a devenit general cu o stea. În 2005, a fost făcut general cu două stele și scos la pensie de către Băsescu. În 2006, afacerile lui au devenit obiect de studiu pentru procurori. Și tot în 2006, generalul Sucata a fost angajat la Cameră Deputaților de către Viorel Hrebenciuc, deputat PSD și președinte al Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului României.  

Firma lui Sucată are încheiate contracte cu DIICOT, mai multe administrații locale din sudul țării, cu CFR SA, etc. În perioada 2007- 2018, firma a încheiat 107 contracte cu statul, din care numai 11 au fost primite în urma unor licitaţii. 

Interesant este faptul că Traian Preoteasa, fost director la CFR SA este unul dintre sponsorii lui Sucată și a firmei AllChim. Potrivit declarației de avere a lui Preoteasa, care acum ocupă funcția de consilier în cadrul CFR SA, el a acordat împrumuturi de peste 100.000 de euro, în nume personal, firmei AllChim și lui Sucată.

Prin anii ’90, soţia lui Şucată, Mihaela Liana, alături de finul lor, Cristinel Ducu, au fost implicaţi în afaceri cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, soldate cu o privatizare păguboasă şi un faliment cu datorii la stat de 450 de miliarde de lei vechi. 

Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) SĂ Motru a făcut parte din actuală Societate Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) până în 1996, când activitatea firmei a fost externalizată pentru eficientizare. Trei ani mai târziu, în 1999, TPSUT SĂ a fost privatizata prin cumpărarea tuturor acțiunilor de către Lamdim Trading SRL din București. 

Principalul acționar al sereleului era atunci Cristinel Ducu, fînul de cununie al generalului SPP Florian Sucata. În 2001, Ducu, împreună cu soția lui Sucata, Mihaela-Liană, și cu fiică acestuia, Florina-Oana, au înființat două firme cu denumiri asemănătoare: ITUC (Întreprinderea de Transporturi și Utilaje pentru Construcții) SĂ și ITUC Industry SĂ, care figurau la aceeași adresă cu TPSUT. Societățile nou-înființate au preluat toată activitatea fostei firme de stat. Pentru că nu au mai existat comenzi de la Societatea Națională a Lignitului Oltenia, fostă firmă de stat s-a îndreptat încet și sigur spre faliment. 

 Chiar înainte că firmă privatizata să fie declarată oficial falimentară, Ducu a vândut societatea să, Lamdim Trading, proprietară 100a a societății TPSUT SĂ, unor arabi. Astfel, mastodontul fălit a fost preluat de Nasser Fiadhel și de Gholam Reză Aslani. Aceștia au schimbat numele firmei, din Lamdim Trading în Lamdim Internațional SRL. Lichidatorul fostei firme privatizate a înaintat o acțiune în instanță pentru a anula vânzările de active și bunuri acestei societăți către ITUC și ITUC Industry deținute de familia generalului SPP și de fînul acestuia, motivând că tranzacțiile au fost ilegale, frauduloase și la prețuri derizorii. 

Fostul șef al Administrației Fiscale Motru, Victor Bobaru, nu s-a sesizat în legătură cu aceste tranzacții pe vremea când era în funcție, deși știa despre ele, din simplul motiv că are o relație foarte bună cu Cristinel Ducu. 

Soţia generalului SPP este asociată şi în Donicris Company SRL, firmă care a primit 1,3 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Constanţa în 2013, pentru reabilitarea cinematografului „Republica”, din centrul oraşului. Anterior, în 2010, aceeaşi firmă mai încasa 200.000 de euro pentru mărirea suprafeţei terenului de joc din Sala Sporturilor din Constanţa. În paralel, reamintim, generalul Şucată efectua, prin Allchim Co SA şi serviciile de dezinsecţie şi deratizare în urbea tomitană. Servicii care au nemulţumit, an de an, atât locuitorii oraşului, cât şi turiştii din Mamaia, exasperaţi de invazia ţânţarilor. 

Firma DD Chim are problemele cu inspectorii Curții de Conturi care au publicat un raport potrivit căruia, în urma contractelor pe care DD Chim le-a încheiat cu Primăria Deva pentru serviciul de dezinsecție, s-a descoperit un prejudiciu de 2,5 milioane lei. Pentru două contracte de deratizare, care s-au derulat pe parcursul a câte patru luni fiecare, fosta administrație locală din Deva s-a angajat, în anul 2016 și 2017, să plătească mult peste suma care ar fi fost plătită în patru ani, pentru același serviciu.

Patronul DD Chim, Veres Csaba face parte din cercul de cunoscuți ai deputatului PSD de Hunedoara, Ilie Toma, și al generalului SPP Florin Sucată, cu care s-a asociat.

Mai mult, Cosmin Nicula, care este vicepreședintele Curții de Conturi a României, este fost deputat PSD din Hunedoara , iar un alt hunedorean de nădejde, Attila Dezsi, este consilier la Curtea Conturi a României, ambii având un pedigree politic substanțial în zonă.

Revenind la deputatul PSD Ilie Toma, trebuie menționat că el a fost directori tehnic la DD Chim SRL, după ce anterior fusese directorul Casei Județene de Pensii Hunedoara (2012 – 2016). Valerica, soția deputatului Toma, este șefa serviciului de relații publice din cadrul Primăriei Deva.

Cine face parte din comisia de licitații pentru dezinsecția în Cluj Napoca:

  • Gheorghe Șurubaru (city-managerul municipiului – președintele comisiei) 
  • Marius Coroș (șef serviciu Ecologie Urbană), 
  • Ioan Bogdan (șef serviciu Financiar), 
  • Lucia Lupea (șef serviciu Achiziții), 
  • Vasile Moldovan (Șef serviciu Control protecția mediului) 
  • Marius Miron (inspector la serviciul Ecologie urbană).

Firma care a realizat caietul de sarcini, EPMC Consulting SRL, este patonată de Cristina și Horea Corpodea. Societatea a fost denumită anterior KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer Silvian Ionescu.

Compania “mamă”, KVB Economic SA a fost administrată de Stan Răzvan Zamfir, un fost consilier PD la Comisia de învăţământ şi unul dintre apropiaţii lui Liviu Negoiţă. În 2007, după ce au rămas fără funcţii publice, Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu au intrat în acţionariatul firmei, alături de o serie de şefi de la Mediu. În 2009, când Barbu a devenit deputat PD-L şi Ionescu şef al Gărzii de Mediu, KVB Economic a încheiat un contract cu OMV-Petrom. Octavian Popa, unul dintre foştii şefi ai Gărzii de Mediu, a dezvăluit că această societate este suspectă de o serie de tranzacţii ilegale, iar inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au derulat o anchetă. Însă după circa jumătate de an de investigaţii, ancheta inspectorilor ANI a rămas în coadă de peşte pentru că cei doi oficiali PD-L au renunţat la acţiuni, iar KVB Economic a renunţat la contractul cu OMV-Petrom şi cazul a fost clasat.

Sursa: gazetadecluj.ro

coral