Radu Țincu, medic aflat în prima linie în lupta cu pandemia, pe secţia de terapie intensivă a spitalului de Urgenţă Floreasca, a făcut un anunț îngrijorător. Dacă nu se iau de urgență măsuri drastice, „este posibil să ajungem la 25.000 de cazuri pe zi” într-o lună, iar sistemul medical va intra în colaps. Acest lucru va duce la aglomerarea ATI, iar numărul deceselor nu va conteni să crească alarmant.

La Antena 3, medicul a discutat despre situația epidemiologică din România și a oferit câteva informații despre cum crede că vor evolua lucrurile. Astfel, Radu Țincu a explicat că vom ajunge ca toate paturile de Terapie Intensivă din întreaga ţară să fie ocupate de bolnavi cu COVID-19, în doar câteva săptămâni.

„Această mie de pacienţi din Terapie Intensivă este rezultatul bolnavilor de acum două-trei săptămâni, când aveam 3-4 mii de cazuri pe zi. Nici nu vreau să mă gândesc cum va arăta Terapia Intensivă peste două-trei săptămâni, când vor veni aceşti bolvani cu 7-8-9 mii de cazuri în fiecare zi. Va fi o creştere exponenţială a numărului de pacienţi din Terapie Intensivă şi mi-este foarte teamă că vom ajunge la capacitatea maximă a sistemului de Terapie Intensivă naţional, ştiind că avem puţin peste 3.000 de paturi la ATI şi puţin peste 2.000 de ventilatoare.”

Medicul primar ATI la Spitalul de Urgenţă Floreasca a adăugat că, în săptămânile care urmează, 400 de pacienţi ar putea avea nevoie zilnic de asistenţă medicală în cadrul unităţilor de Terapie Intensivă.

„Cu cât ne vom apropia de capacitatea maximă de la Terapie Intensivă, cu atât mortalitatea va creşte. Serviciile nu vor mai putea prelua aceşti pacienţi şi peste tot în Europa, în lunile mai şi aprilie, mortalitatea a explodat”, mai spune medicul Radu Ţincu.

Medicul aduce în discuție o situație dramatică. El este de părere că este necesară implementarea unui protocol, care să le indice doctorilor pe cine trebuie să salveze, în momentul în care vor fi nevoiţi să aleagă dintre sutele de pacienţi care vor avea nevoie de aparatura de la ATI. Cu toate acestea, soluţia la această problemă nu este foarte ușor de implementat.

Radu Țincu a oferit exemplul mai multor ţări care au ajuns să nu mai trateze bătrânii şi bolnavii cronici, pentru a acorda o şansă tinerilor. „Nu este o variantă de luat în calcul, mi se pare o variantă cinică şi dură”, a spus medicul Ţincu.

În decembrie, ajungem la 25.000 de cazuri pe zi

Medicul de la ATI avertizează că s-ar putea să ajungem la cifre pe care le vedeam la debutul pandemiei în Italia şi Spania, ţări care se confruntau cu zeci de mii de cazuri de infectări, zilnic.

„Dacă nu vom implementa măsuri restrictive care să controleze evoluţia pandemiei în societate şi să creştem capacitatea de testare, este posibil să ajungem la 25.000 de cazuri într-o zi. Cu cât vor fi mai multe cazuri zilnice, cu atât trendul şi incidenţa se vor accelera. De la o zi la alta vor fi două mii, trei mii de cazuri”, a avertizat medicul Radu Ţincu. coral