Un deputat rus a avertizat Finlanda că se va confrunta cu repercusiuni grave dacă va adera la NATO, afirmând că aceasta ar face din ea o „țintă” valabilă și ar asigura „distrugerea țării lor”.

Finlanda ținută în șah de Rusia

Țara nordică a cochetat cu posibilitatea de a deveni membră a alianței militare transatlantice, iar ministrul de externe Pekka Haavisto a declarat astăzi că poziția sa va fi clarificată în următoarele săptămâni, scrie dailymail.co.uk.

Deputatul Vladimir Dzhabarov din Camera superioară a Rusiei a declarat că aderarea la pact ar fi „o tragedie teribilă”, într-o amenințare cu o agresiune similară celei din Ucraina.

„Dacă liderii Finlandei vor face acest lucru, va fi o greșeală strategică. Finlanda, care s-a dezvoltat cu succes în toți acești ani datorită legăturilor comerciale și economice strânse cu Rusia, ar deveni o țintă. Cred că ar fi o tragedie teribilă pentru întregul popor finlandez”, a spus el., conform b1.ro

Avertismentele sale au venit în contextul în care Haavisto a declarat astăzi că țările membre NATO s-au oferit să ajute Finlanda să asigure securitatea în timpul procesului de candidatură.

Țările membre au estimat că aprobarea cererii va dura între patru luni și un an.

„Atât aderarea la NATO, cât și neaderarea sunt alegeri care au consecințe”

Sprijinul pentru Finlanda, de mult timp neutră, pentru aderarea la NATO a crescut de când Rusia vecină a invadat Ucraina în februarie, a adăugat el.

Premierul Sanna Marin a declarat la începutul acestei săptămâni: „Atât aderarea la NATO, cât și neaderarea sunt alegeri care au consecințe. Trebuie să evaluăm atât efectele pe termen scurt, cât și pe termen lung. În același timp, trebuie să ținem cont de obiectivul nostru – asigurarea securității Finlandei și a finlandezilor în orice situație”.

Marin a adăugat că relația Finlandei cu Rusia vecină s-a schimbat ireversibil după asaltul asupra Ucrainei și „este nevoie de mult timp și de multă muncă pentru ca încrederea să fie restabilită”.

Finlanda are o graniță de 830 de mile (1 340 de kilometri) cu Rusia, cea mai lungă dintre toate țările membre ale Uniunii Europene.

De la sfârșitul Războiului Rece, Finlanda a rămas nealiniată din punct de vedere militar, prin urmare nu s-a implicat în războaie sau conflicte, de teamă să nu provoace Moscova. coral