​Federaţia Internaţională de Judo a anunţat că a suspendat statutul liderului rus Vladimir Putin de preşedinte de onoare şi ambasador al forului, după ce Rusia a atacat Ucraina. Șeful forului este austriacul de origine română Marius Vizer.

"Din cauza războiului care se desfăşoară în Ucraina, Federaţia Internaţională de Judo anunţă suspendarea statutului domnului Vladimir Putin de preşedinte de onoare şi ambasador al Federaţiei Internaţionale de Judo", se arată într-un comunicat postat pe site-ul IJF.

Anunțul a fost precedat de o declarație a lui Marius Vizer, intitulată "Judo pentru pace", prin care se anunță anularea "cu regret" a Grand Slamului 2022 care ar fi trebuit să aibă loc la Kazan, în Rusia, în perioada 20-22 mai 2022.

"Suntem întristați de situația internațională actuală, rezultat al dialogului ineficient la nivel internațional. Noi, comunitatea sportivă, trebuie să rămânem uniți și puternici, să ne susținem unii pe alții și valorile noastre universale, pentru a promova mereu pacea și prietenia, armonia și unitatea. Familia judoului speră ca tulburările actuale să poată fi soluționate în ultimul moment, pentru a restabili normalitatea și stabilitatea în Europa de Est și în lume, concentrându-ne încă o dată pe diversitatea culturală, istoria și moștenirea Europei, în cel mai pozitiv mod", a transmis Vizer, președintele IJF.

Marius Vizer, considerat un apropiat al lui Putin (care a descris judoul ca fiind sportul său favorit), a definit relaţia sa cu preşedintele rus ca fiind "o relaţie de prietenie sportivă", fără conotaţii politice.

"Oamenii din judo sunt o categorie puţin mai aparte, ne leagă nişte valori şi ăsta e chiar adevărul despre relaţia cu preşedintele Putin. Eu vreau să rămân în limitele fair play-ului şi ale sportului, n-aş vrea să comentez aspecte politice. Sunt câteva ţări în lume, printre care şi Rusia, care investesc foarte mult în sport, văzând în sport un factor de educaţie mintală, fizică, socială a naţiunii, şi pentru asta eu le respect", a spus Vizer, într-un interviu acordat în 2017 pentru Bihoreanul.

coral