Samuel Bistrian s-a întors în ţară pentru a le dona cizme copiilor care locuiesc lângă groapa de gunoi a Clujului. Acesta nu a venit singur, ci însoțit de fosta Miss Univers, Demi Leigh.

Samuel Bistrian, un român stabilit de zeci de ani în Statele Unite ale Americii, a revenit acasă pentru a aduce bucurie copiilor nevoiaşi, informează antena3.ro.

Samuel spune că şi-a dorit enorm să-i facă pe copiii de aici să zâmbească şi a reuşit.

Iar surprizele nu s-au oprit aici. Samuel a adus-o printre copii şi pe fosta Miss Univers, Demi Leigh.

După vizita în Cluj, cei doi vor merge în Hunedoara, iar sâmbătă vor vizita un orfelinat din Suceava, unde se află ucraineni.

Bistrian este fondatorul și directorul general al Roma Boots din Dallas, o afacere care donează o pereche de cizme de ploaie unui copil sărac pentru fiecare pereche de cizme de ploaie vândută.

Crescut împreună cu 11 frați și surori într-un sat de 120 de persoane, Bistrian a observat cum iernile reci și umede făceau ravagii în picioarele prost încălțate. “Îmi amintesc că, în copilărie, am văzut oameni deformați”, spune Bistrian. “Unii își pierduseră degetele de la picioare din cauza degerăturilor”.

După Revoluția română din 1989, familia lui Bistrian a emigrat în Statele Unite ca refugiați, ducând o existență peripatetică care i-a purtat din Chicago, Tennessee și Texas. Familia era săracă, dar “am simțit totuși o obligație morală de a da înapoi celor pe care i-am lăsat în urmă”, spune Bistrian. “Așa că trimiteam haine; trimiteam pantofi. Dar nu am reușit să avem un impact atât de mare”. (Alți membri ai familiei s-au mutat în cele din urmă înapoi în România pentru a face muncă umanitară), scrie inc.com

Bistrian a început Roma cu 5.000 de dolari în economii în timpul recesiunii – 40.000 de dolari în împrumuturi pentru studenți și datorii la carduri de credit atârnau amenințător deasupra capului său. (În plus față de asocierea evidentă cu poporul rom, numele companiei este o redare inversă a cuvântului “amor” sau “dragoste”).

Și-a vizitat un prieten din facultate care locuia în Shanghai și cei doi au vizitat fabrici până când au găsit una care putea face cizmele. În primii trei ani, Bistrian a continuat să lucreze la Neiman Marcus pentru a-și hrăni propria familie. La fel ca și Toms, Roma a primit la început o presă pozitivă care a atras oameni dispuși să își ofere voluntar timpul și talentul pentru această cauză.

La prima sa “livrare de cizme” în România, Bistrian a distribuit, de asemenea, cărți, cărți de colorat și creioane colorate. “Copii care aveau 10, 11, 12 ani, au primit cizme de la noi și nu știau să citească”, spune Bistrian.

“Asta a fost atât de descurajant”. Ca răspuns, el a creat Fundația Roma for All, care colectează 10 la sută din vânzările companiei și îi folosește pentru a aproviziona și extinde școlile locale. Scopul, spune Bistrian, este de a construi în cele din urmă centre de învățare pentru romi în locurile pe care le donează. Serviciile educaționale reprezintă soluția romilor la dezbaterea “ajutor versus dezvoltare” care a bântuit Toms.

“Pentru a eradica sărăcia, nu trebuie doar să dai, dai, dai, dai, dai, dai, dai”, spune Bistrian. “Am trăit în România comunistă. Am văzut cum funcționează lucrurile. Îi împuternicești pe oameni prin educație. Îi lași să gândească liber și le spui că și ei pot face o diferență.”

În prezent, compania face donații în 20 de țări de pe patru continente. Cizmele Roma sunt vândute online și prin intermediul unor comercianți cu amănuntul din 36 de state. coral