Potrivit unui cunoscut cercetător, omenirea se va confrunta cu al treilea val al pandemiei de coronavirus în a doua jumătate a iernii. Totodată, un virusolog român consideră că numărul testelor făcute la este prea mic pentru a descrie fidel situația pandemiei.

Specialiştii privesc îngrijoraţi spre începutul anului 2021. Astfel, potrivit acestora, atunci ar urma ca pandemia de coronavirus să aibă debutul celui de-al treilea val. Iar situaţia prezentă este extrem de îngrijorătoare.

În Europa, pandemia de coronavirus face ravagii. În Italia s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, 636 de decese provocate de COVID-19. Această cifră este considerată enormă de către comisarul pentru situații de urgență numit de Executivul de la Roma, Domenico Arcuri. Totodată, Fabrizio Pregliasco, un virusolog de la Universitatea din Milano, a declarat că sărbătorile de iarnă reprezintă un pericol real.

ADVERTISING

Continuăm să creştem, dar de şapte ori mai puţin decât acum 20 de zile şi de 10 ori mai puţin decât acum o lună. Virusul a ajuns în toată Italia. Însă Italia nu este toată la fel. De aceea avem nevoie de diferenţieri, de măsuri neuniforme, precum cele care au fost introduse”, a explicat Arcuri.

Când vine al treilea val al pandemiei de coronavirus

Fabrizio Pregliasco, un virusolog de la Universitatea din Milano, a avertizat că sărbătorile de iarnă și Crăciunul reprezintă un real pericol. Și aceasta deoarece politicienii și cetățenii ar putea lăsa garda jos, pentru a reactiva economia. Potrivit acestuia, cel de-a treilea val al infectărilor cu COVID-19 va sosi în februarie.

Medicul și cercetătorul timișorean Octavian Jurma a spus că „platoul invocat de politicieni, în privința numărului de infectări cu COVID-19, nu a fost încă atins. Mai mult, măsurile luate până acum nu vor duce la scăderea numărului de cazuri de coronavirus”, consideră Jurma. „Un lockdown total pare a fi singura soluție, iar decizia va fi luată de NOUL GUVERN, după alegeri”, afirmă Jurma. De asemenea, numărul testelor făcute în România este prea mic pentru a descrie fidel situația pandemiei. Se pare că al treilea val al pandemiei este aşteptat în luna februarie 2021.

Eficiența vaccinului versus neîncrederea populației

Cu toate veştile bune care vin cu privire la un vaccin contra COVID-19, ne confruntăm cu o altă problemă. Și anume neîncrederea publicului pentru imunizare, care ar putea să facă inutil şi cel mai eficient produs, avertizează oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

Un vaccin care rămâne în congelator, într-un frigider sau pe o etajeră şi nu este utilizat nu face nimic pentru a eradica această pandemie”, a explicat Katherine O’Brien, responsabilul diviziei de imunizare a OMS.

Katherine O’Brien este profund îngrijorată de dezinformarea şi de teoriile complotiste care cresc rândurile celor anti-vaccin. Mai ales acum când pandemia este departe de a fi încheiată și a provocat moartea a 1,3 milioane de oameni.

Așadar, în așteptarea celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, autoritățile se vor confrunta și cu neîncrederea oamenilor cu privire la imunizare. coral