Parlamentul a votat, miercuri, hotararea privind referendumul pe Justitie, cerut de presedintele Klaus Iohannis, intr-o sedinta marcata de tensiuni.

Mai exact, PNL si USR au acuzat PSD ca a introdus in raport mai multe recomandari ce nu au fost discutate marri de Comisiile juridice reunite ale celor doua camere.

Cu toate ca Opozitia a cerut eliminarea lor, parlamentarii Puterii nu au fost de acord iar raportul a fost adoptat in forma dorita de ei cu 263 de voturi "pentru", 9 "impotriva" o abtinere.

– Vom reveni cu detalii –

Scrisoarea lui Iohannis, votata in unanimitate in comisiile juridice

Noua scrisoare prin care presedintele Klaus Iohannis consulta Parlamentul in legatura cu organizarea unui referendum pe Justitie a fost adoptata, marti, de comisiile juridice reunite ale celor doua camere.

Documentul a fost votat in unanimitate si fara niciun alt amendament din partea senatorilor si deputatilor juristi din Camera si Senat, relateaza Antena3.

"Noi, majoritatea, sustinem un acord favorabil cu niciun fel de interventii. Este dreptul presedintelui sa solicite organizarea referendumului", a sustinut deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, citat de Mediafax.

Klaus Iohannis a transmis pe 4 aprilie presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Calin Popescu-Tariceanu si Liviu Dragnea, o a doua scrisoare cu privire la temele unui referendum national pe Justitie, pe care vrea sa il organizeze pe 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare

"In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutie, precum si ale art. 2 si art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarele probleme de interes national: interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie; interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante.

Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problemele sus-mentionate", precizeaza Iohannis, in scrisoarea transmisa conducerii Parlamentului.

Dupa trimiterea scrisorii, presedintele Iohannis a organizat si consultari cu partidele parlamentare.

Reamintim ca, in ianuarie 2017, Iohannis a declansat pentru prima oara procedura pentru organizarea referendumului privind Justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.

"Stimate domnule presedinte al Senatului,
Stimate domnule presedinte al Camerei Deputatilor,
In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national:

Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Avand in vedere dispozitiile legale mentionate,consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata", scria Iohannis in scrisoarea de acum doi ani.

In februarie 2017, Parlamentul a votat in unanimitate sa-si dea avizul pentru referendumul propus de Klaus Iohannis.

Dupa vot, cei de la Putere sustineau ca nu este nevoie de referendum, pentru ca este clar ca romanii isi doresc continuarea luptei anticoruptie. ALDE ii cerea lui Iohannis sa investeasca respectivii bani in sanatate, iar Opozitia spunea ca este nevoie de un angajament ferm pentru lupta anticoruptie, pentru ca guvernarea de atunci a incercat sa schimbe Codurile Penale si sa le modifice in favoarea unor politicieni cu probleme penale.

Dupa votul Parlamentului, Iohannis putea stabili exact care vor fi intrebarile, precum si data consultarii populare, insa pana la 1 aprilie 2019 nu a mai facut nimic in acest sens.

coral