Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, luni, pe fostul presedinte al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea la trei ani de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dispus si mentinerea masurii asiguratorii pana la concurenta sumei de 62.143 lei.

La ultimul termen al procesului, din 20 ianuarie, un procuror de la DNA a cerut ca Zgonea sa fie condamnat la o pedeapsa orientata spre mediu, cu circumstante agravante.

In ultimul cuvant in fata instantei, Valeriu Zgonea a spus ca este nevinovat si a cerut sa fie achitat.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada iulie 2012 – aprilie 2013, cand indeplinea functia de presedinte al Camerei Deputatilor si era vicepresedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea facuta de Dumitru Dobrica, consilier judetean in Buzau, privind primirea de foloase necuvenite, in schimbul numirii fiicei acestuia intr-o importanta functie publica.

Ulterior, arata procurorii, Zgonea a primit de la Dobrica foloase necuvenite in suma totala de 62.143 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de turism si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanta in judetul Covasna.

Astfel, Dobrica ar fi platit in 2013 o excursie la Viena si bilete la concerte pentru Zgonea.

Conform DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor facute de Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrica a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, desi nu avea pregatire de specialitate in domeniu.

Apoi, tot ca urmare a demersurilor facute de Zgonea, fiica lui Dobrica si-a pastrat functia la nivelul administratiei publice centrale, fiind numita, la data de 23 ianuarie 2014, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Dumitru Dobrica a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu DNA, care nu a fost acceptat de catre judecatori. coral