Daca ai muncit ani buni in Romania si vrei sa-ti dovedesti vechimea in munca, o poti face printr-o adeverinta care sa ateste acest aspect, luat in considerare odata cu modificarile aduse de Guvern la Codul Muncii.

Astfel, angajatii care au nevoie sa dovedeasca cat au lucrat de-a lungul anilor pot obtine o adeverinta de vechime in trei moduri. Deoarece nu mai exista carnete de munca de ceva timp, evidenta se face in format electronic prin intermediul Registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal), scrie avocatnet.ro.

Exista doua situatii in care se poate obtine adeverinta de vechime in munca (ale carei modele, pentru stat si privat, sunt anexate la articolul de fata), dupa cum reiese din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.

1. Eliberarea automata de catre angajator. Angajatorii sunt obligati sa elibereze automat, la incetarea contractului individual de munca, o adeverinta de vechime in munca, se arata in actul normativ. Concret, salariatului trebuie sa i se dea o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, dar si un extras din Revisal.

2. Eliberarea la cerere de catre angajator. Totodata, orice actual sau fost salariat poate cere oricand, de la angajatorul sau, o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate (dupa cum rezulta din Revisal si din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat si certificat pentru conformitate). Documentul trebuie emis de catre angajator in cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Insa mai exista si varianta obtinerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de munca. Mai precis, se poate apela la aceasta varianta atunci cand salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera. Astfel, inspectoratele elibereaza extrasul din Revisal, din care sa rezulte activitatea desfasurata la angajator, in calitate de salariat, in cel mult 15 zile de la data solicitarii.

coral