Atât timp cât o persoană își plătește contribuțiile la sănătate, aceasta are dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la stat. Așadar, oricine poate verifica online dacă este asigurat. Află mai departe cum poți face acest lucru.

Verificare asigurare sănătate. Cum poți să vezi online dacă ești asigurat

După cum spuneam, atâta vreme cât se plătește CASS pentru o persoană, aceasta ar trebui să apară în sistem ca asigurat, ceea ce îi dă dreptul la servicii medicale la stat. Conform Legii sănătății, pentru salariați asigurarea se pierde în termen de trei luni de la data încetării serviciului. Așadar, s-ar putea ca atunci când o persoană își schimbă serviciul sau are perioade fără activitate, să nu apară în sistem imediat după ce începe să plătească contribuțiile la sănătate.

Ei bine, cea mai ușoară variantă pentru verificarea acestui lucru este folosirea aplicației de pe noul site al CNAS. Așadar, furnizând codul numeric personal și introducând un număr de verificare (care apare pe site-ul CNAS), orice persoană poate afla dacă este sau nu asigurată la sănătate în sistemul public din România și dacă i s-a emis un card de sănătate. De exemplu, salariații pot vedea dacă angajatorii le plătesc contribuțiile la sănătate.

Dacă salariatul află că angajatorul nu îi plătește contribuțiile, iar în urma discuțiilor cu acesta nu se remediază situația, atunci el trebuie să se adreseze celor de la Inspecția Muncii, apoi, la Fisc. Pe de altă parte, dacă angajatorul a plătit toate contribuțiile, salariatul poate afla, practic, doar de la medicul de familie sau de la alt furnizor de servicii medicale dacă apare sau nu în sistem. Ulterior, acesta trebuie să se adreseze casei județene de sănătate, potrivit avocatnet.ro.

Dacă o persoană nu are un loc de muncă pentru o perioadă mai mare de trei luni de zile, pentru a a avea în continuare acces la servicii medicale, poate deveni coasigurat, dacă un membru de familie o ia în întreținere.

Cu toate acestea, există și categorii de oameni care nu sunt obligați să plătească CASS, pentru a beneficia gratis de servicii medicale în sistemul de sănătate public. Mai exact, potrivit Codului fiscal, copiii și tinerii care își continuă studiile, gravidele, pensionarii, cei condamnați sau arestați sunt principalele categorii de beneficiari ai asigurării automate la sănătate.

Însă, persoanele fizice autorizate datorează la stat atât CASS, cât și contribuția la pensii în situația în care estimează că obțin venituri ce ating un plafon de 12 salarii minime brute pe țară. Astfel, aceste persoane pot fi obligate să achite CAS și CASS dacă încasează venituri de cel puțin 27.600 de lei.

Pe de altă parte, cei fără venituri au posibilitatea să se asigure opțional la sănătate. Potrivit Codului fiscal, persoanele care vor să se asigure anual la sănătate trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute.

coral