În ultimul an, de mai multe ori, s-a discutat de posibilitatea eliminării impozitării pentru pensiile până în 3000 de lei. Conceptul este departe de a fi unul nou, dar până la această oră, s-a aplicat doar în cazul pensiilor de până în 2000 de lei. Întâmplarea face că această schimbare va veni cu pensii mai mari pentru un procent semnificativ dintre pensionarii români.

Românii cu pensii între 2000 și 3000 de lei se vor bucura de o majorare substanțială a venitului lunar, pe lângă majorarea planificată pentru toți pensionarii din România de la 1 ianuarie 2023. Prin eliminarea necesității impozitelor pentru pensiile mai mici de 3000 de lei, aceștia vor primi câteva sute de lei în plus. Această veste bună a fost posibilă prin modificarea Codului Fiscal.

Pensiile până în 3000 de lei scapă de impozite

În urmă cu câteva zile, într-o manieră tacită, a trecut prin Senat o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal. Printre altele, acesta se reflectă în neimpozitarea pensiilor de până la 3000 de lei. În teorie, ar fi trebuit să există și o dezbatere pe marginea subiectului, dar aceasta nu a mai avut loc. Votul a lipsit și el, pentru că termenul de 14 decembrie nu a fost respectat, de aici și situația adoptării tacite. Până la urmă, singurul lucru care s-a întâmplat a fost lectura proiectului legislativ în plen de către președintele Senatului, Alina Gorghiu.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V ‘Contribuţii sociale obligatorii’”, se arată în propunerea legislativă.

Inițiativa pentru acest proiect a venit de la PNL, iar parlamentarii își motivează efortul  „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici” şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, „ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”.

Înainte să-și facă simțite efectele în piață, această modificare a Codului Fiscal trebuie să fie dezbătută în Camera Deputaților din poziția de for decizional.

coral