Este vorba despre o directivă emisă de către Comisia Europeană. Aceasta face referire la principiile de aplicare a salariului minim în UE, fără a impune un nivel de plată.

Care sunt criteriile și regulile

Conform deciziei luate de Comisia Europeană, vor fi introduse o serie de criterii şi reguli la stabilirea salariului minim în fiecare ţară din Uniunea Europeană.

Trebuie menționat că implicațiile se extind şi asupra lucrătorilor fictiv-independenţi şi a celor care activează pe platforme, nu numai asupra angajaţilor.

Când va intra în vigoare proiectul

Proiectul respectiv va intra în vigoare după ce primește aprobarea de la Parlamentul European şi Consiliul de miniştri al UE. De asemenea, statele din Uniunea Europeană vor trebui să adopte legi care să transpună viitoarea directivă în legislaţiile lor interne, în termen de doi ani de la aprobare.

Statele din Uniune care nu se vor conforma cu cerințele europene vor fi amenințate de procedura de infringement.

Proiectul nu va introduce un salariu minim comun şi nici nu va obliga statele din UE care nu au salariu minim statutar să introducă o astfel de măsură în contextul în care 6 țări din 27 nu au salariu minim statutar, ci niveluri minime stabilite la nivel de contracte colective. Trebuie menționat că România nu se află printre acestea.

„Această directivă nu stabilește un nivel de plată, acesta intrând în cadrul libertății contractuale a partenerilor sociali la nivel național și al competenței relevante a statului membru”, este scris proiectul de directivă europeană emis de Comisia Europeană.

Vești bune pentru firmele mici şi mijlocii

Potrivit ANSVSA, Comisia Europeană a lansat portalul gratuit Access2Markets pentru a sprijini comerţul întreprinderilor mici şi mijlocii dincolo de graniţele Uniunii Europene, acesta având rolul de a explica mai bine celor interesaţi acordurile comerciale şi de a ajuta companiile să se asigure că produsele lor sunt eligibile pentru reduceri de taxe.

„Access2Markets transformă acest set complex de reguli în informaţii practice, astfel încât firmele mai mici să poată avea acces mai uşor la informaţii privind condiţiile comerciale pentru importul de bunuri în Uniunea Europeană şi pentru exportul de bunuri în peste 120 de pieţe externe. Portalul permite companiilor să găsească informaţii despre bunurile importate şi exportate, precum: tarife, impozite, reguli de origine, cerinţe ale produsului, proceduri vamale, bariere comerciale, statistici privind fluxul comercial. Noul portal Access2Markets include explicaţii, tutoriale şi întrebări frecvente pentru a ajuta la analizarea beneficiilor comerţului cu fiecare dintre partenerii comerciali ai UE”, semenționează într-un comunicat.

Totodată, sursa citată mai menționează că portalul lansat pe 16 octombrie oferă o prezentare generală a legislaţiei UE cu privire la produse şi servicii, precum şi detalii de contact pentru autorităţile vamale şi alte autorităţi publice din statele membre ale UE şi pentru partenerii comerciali ai UE. Firmele pot utiliza, de asemenea, portalul pentru a contacta DG TRADE (Directoratul General pentru Comerţ) pentru a raporta barierele comerciale pe care le întâmpină. coral