Unul dintre foștii premieri vine cu o veste cruntă pentru pensionarii din România. Acesta face dezvăluiri din interior, susținând că recalcularea pensiilor semnifică de fapt altceva. Ministrul muncii a lansat joi ordinul pentru evaluarea dosarelor.

Pensionarii din România mai primesc o veste cruntă

Potrivit fostului premier, recalcularea pensiilor nu înseamnă nimic altceva decât minciuni spuse celor cinci milioane de pensionari. Potrivit acestuia, această recalculare este echivalentă de fapt, cu amânarea creșterilor. Adrian Năstase, vine cu aceste dezvăluiri din interior, informații care crește și mai mult dezamăgirea pensionarilor. Năstase afirmă că aceast este doar o ”șmecherie” pentru că în realitate, punctul de pensie este înghețat.

„Iată, vom avea o noua „re-calculare” a pensiilor („iată” este noul cuvânt la modă în lumea televiziunilor). De fapt, o șmecherie pentru a amâna creșterea pensiilor până când se vor „re-corela” pensiile, pornind de la valoarea socială a muncii prestate. Cu alte cuvinte, până vom determina, la acest moment istoric, care trebuie să fie raportul între munca unei stewardese și cea a unui miner sau raportul între munca unei asistente medicale și cea a unui învățător.

Am mai trecut prin dezbaterile astea. Încurcă-i, drace! Și, „iată”, spune ministrul Turcan, trebuie să așteptăm un an și jumătate ca să le re-corelam și să dăm o nouă lege. Doar atunci vom putea discuta despre mărirea pensiilor. În timpul ăsta, deprecierea monedei contină iar puterea de cumpărare scade”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Joi, ministrul muncii a emis oridinul de ministru pentru a începe evaluarea dosarelor pensionarilor. Procedura ar fi trebuit lansată încă din octombrie 2019. Potrivit Ralucăi Turcan, acest ordin reprezintă etapa premergătoare recalculării pensiilor.

“Obiectivul nostru este să realizăm recalcularea după o lege nouă, care să facă reformă în sistemul public de pensii şi care să aducă echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic.” a spus ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, ”evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită e baza informaţiilor colectate din sursele în format electronic sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii şi care va fi ulterior folosită, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operaţiunilor de recalculare şi punere în plată a pensiilor recalculate”.

Aceasta a mai adăugat faptul că s-a alocat 1 an și jumătate acestei proceduri. Raluca Turcan consideră că această perioadă de timp este mai mult decât necesară pentru ca noul proiect de lege al sistemului de pensii, să fie definitivat.

coral