Din păcate, lista cheltuielilor mai mari în 2023 continuă. De la 1 ianuarie vom plăti mai mult pentru sucuri, bere fără alcool, vacanţe şi asigurări auto. Şi preţul ţigărilor va creşte cu cel puţin 1 leu anul viitor.

De la începutul anului viitor, TVA-ul pentru băuturile carbogazoase cu zahăr va creşte de la 9% la 19%, iar măsura se va reflecta în prețul de la raft. Şi masa la restaurant va fi una mai scumpă. În industria HORECA, TVA-ul va creşte de la 5% la 9%.

Ţigările se scumpesc

Viciile vor costa mai mult, anul viitor. Accizele la țigări vor crește, iar țigările electronice vor fi taxate pentru prima dată în toată Uniunea Europeană. 

Asigurările RCA vor fi și ele mai scumpe, pentru ca firmele vor plăti contribuții mai mari la fondul de garantare. Taxele şi impozitele pe proprietăți şi maşini ar urma să fie indexate anul următor cu rata inflației din 2021. Aşadar, cu 5,1%, în funcție de decizia consiliilor locale. Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5%, de la începutul anului viitor, cea de-a doua locuinţă va fi cumpărată cu TVA de 19%.

 

coral