Managerii din economie se aşteaptă în perioada octombrie-decembrie la creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ, arată datele INS publicate vineri.

În acelaşi timp, activitatea economică din industria prelucrătoare, comerţ cu amănuntul şi servicii va fi relativ stabilă.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 2%, iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

În construcţii, în următoarele trei luni, se aşteaptă o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -18%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, acestea vor creşte accentuat  (sold conjunctural +45 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%) şi accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +48%).

Conform estimărilor din luna octombrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

coral