Siena Vuşcan (10 ani) s-a născut în San Francisco, a locuit la Cluj-Napoca, iar în ultimii 5 ani a trăit în China, alături de părinţii ei, care sunt profesori. Românca a devenit o mică vedetă, în 2017, când a a ajuns în finala unui concursul de talente pentru copii din Shanghai, după ce a participat la o serie de concursuri de interpretare muzicală.  La „Românii au talent”, Siena a obţinut locul II şi un premiu de 20.000 de euro. 

Concurenta de pe locul II în finala „Românii au talent” a devenit cunoscută în România după momentul artistic contestat de unii internauţi – o doină de cătănie chinezescă interpretată în uniformă militară – care i-a adus biletul spre semifinală. Siena Vuşcan este o mică vedetă în China, ţară în care trăieşte de 5 ani şi de care s-a ataşat foarte tare.

Siena se consideră cumva, se consideră parte din China. De fiecare dată când, în drum spre şcoală, colegii ei îi spui … ştii cum se spune despre noi cei care nu suntem chinezi, se spune „waiguoren”. Ei bine, ori de câte ori ei i se adresează cineva ca fiind „waiguoren” se necăjeşte foarte tare. În sinea ei se consideră parte din locul ăsta. Şi cumva se consideră, aşa cum au spus prietenii noştri, „local waiguoren”. Ea cumva îşi doreşte să facă parte dintre ei şi să fie acceptată ca atare, ca fiind parte integrantă”, susţinea, în 2019, mama sa, Sonia Vuşcan într-un interviu pentru Radio China Internaţional. 

„A învăţat să citească la 2 ani”   Pe lângă faptul că este talentată, Siena este o fetiţă foarte inteligentă. Într-un interviu pentru Click –  mama acesteia spunea că a învăţat să citească la 2 ani:    „Desenează, iar stilul ei e unul deja matur şi foarte al ei, în ciuda greşelilor structurale lăsate necorectate, ba chiar încurajate. Siena ne spune poveşti. Poveşti închegate cu început, cuprins şi sfârşit anecdotic. Poveştile ne spun despre mirările, întrebarile copilului nostru. Siena le şi scrie şi le adaugă desene. Pune în scenă scurte piese de teatru. Astfel de proiecte sunt începute spontan şi improvizate în grabă. E o fetiţă plină de contradicţii, de reacţii în alb şi negru. Ea îmbrăţişează în exprimările ei ceva deopotrivă comic şi tragic, în care totul poate deveni orice. Siena îşi coase propriile ei păpuşi, sirene cu corpuri lungi, siluete de oameni. Modelează din pământ, hârtie, plastic.”

De ce s-a îmbrăcat în uniformă militară la „Românii au talent” Siena a explicat, în aprilie, la prima apariţia la competiţia „Românii au talent” că va interpretat un „cântec milităresc care se asortează cu haina asta”, o uniformă militară chinezează prcum cele care se purtau în cel de-al Doilea Război Mondial.   Unii internauţi au criticat piesea aleasă: „Voce are, nu zic nu. Copil extrem de talentat. Un adevărat prodigy. Păcat ca a ales sau i-a fost ales un cântec al gărzilor roşii ale lui Mao. Practic Mao a ucis mai mulţi oameni decât Hitler şi Stalin la un loc. Copiii şi tinerii din care erau formate gărzile roşii îşi denunţau profesorii şi părinţii partidului. Numai despre  libertate nu e cântecul…”, a comentat unul dintre criticii acesteia.  „Un moment magnific! Dar eu cred că uniforma din vremea Mao, purtată de Siena nu a fost cea mai inspirată alegere.  Să nu ne jucam cu istoria”, scria altcineva.    Mama Sienei a explicat, într-un interviu că a fost vorba despre „o doină de cătănie dedicată bunicului fetei:  „Tatăl meu a fost militar de carieră şi a cântat în corul armatei. Lui i-a fost dedicată acea doină de cătănie  pe care Siena a cântat-o la "Românii au Talent".

coral