Magistrații Curții de Apel Cluj au respins apelul declarat de către Bode Emil, viceprimarul din Valcău de Jos, împotriva sentinței de fond care îl condamna la închisoare, cu executare, pentru o evaziune fiscală record.

După două amânări de pronunțare, judecătorii clujeni au respins apelul viceprimarului ca fiind nefondat, menținând astfel hotărârea primei instanțe, care a devenit astfel de difinitivă: 4 ani de închisoare, cu executare, pentru evaziune fiscală.

Emil Bode a fost acuzat că făcea parte dintr-o reţea care se ocupa cu comercializarea miezului de nucă atât în ţară, cât şi peste hotare. Să fraudezi statul român cu aproape 17 miliarde le lei vechi din afaceri cu miez de nucă nu-i la îndemâna oricui.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, l-au trimis în judecată pe inculpatul Bode Emil din Valcău de Jos pentru săvârşirea infracţiunilor (şapte la număr) de evaziune fiscală în formă continuată şi pentru spălare de bani în formă continuată (cinci acte materiale).
Ce au reţinut în fapt procurorii. În perioada august 2004 – decembrie 2010, Bode Emil a achiziţionat nucă în coajă din care a extras miezul, pe care l-a vândut către SC Sam Trading CO Botoşani. El a desfăşurat astfel o activitate independentă din care a realizat venituri în mod individual în sumă de 4.969.972 de lei, bani pe care i-a încasat sub formă de avans pentru a achiziţiona miez de nucă, fără a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, respectiv 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. Incuplartul a ascuns astfel suma impozabilă, sustrăgându-se totodată de la plata obligaţiilor fiscale aferente, constând în impozit pe venit în sumă totală de 759.195 de lei şi TVA de plată de 846.113 lei, cauzând un prejudiciu la bugetul de stat de 1.682.274 de lei. 
stop_coloana Sumele par incredibile. Să faci aproape 50 de miliarde de lei vechi din afaceri cu nuci e ceva. Dar se poate, spun procurorii negru pe alb în rechizitori. De ce să nu plăteşti statului ce i se cuvine din atâta amar de bani, iarăşi este de neînţeles.

Totodată, din rechizitorul procurorilor mai reiese că, în perioada 2005 – 2010, inculpatul Emil Bode a finanţat cu suma de 283.187 activitatea societăţii comerciale SC Emol Impex SRL, al cărui administrator este, şi a achiziţionat un autoturism marca VW Polo, un imobil compus din teren în suprafaţă de 6.300 metri pătraţi şi o clădire în suprafaţă de 84 de metri patraţi situată în Valcău de Jos, un autoturism marca Dacia Logan, un autoturism marca Peugeot Boxer 230 L, folosind în acest scop sumele de bani obţinute din evaziune fiscală, urmărind astfel să confere o aparenţă legitimă sumelor de bani dobândite în acest mod. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Sălaj.

coral