„In Romania probabil vom trece prin starea de alerta, este un scenariu la care echipa noastra lucreaza si va fi luata o decizie rapid, in perioada care urmeaza”, a anuntat ministrul interimar al sanatatii, Victor Costache, vineri seara, la Digi24, in contextul extinderii epidemiei provocate de noul tip de coronavirus.

Probabil se vor lua si alte masuri, masuri care ne vor ajuta, vor scurta in special circuitele birocratice, care ne intarzie foarte mult, de exemplu, termenele de achizitie ale echipamentelor de care avem nevoie, a explicat ministrul, la digi24.ro.

 Romania a inregistrat vineri, 13 martie 2020, cele mai multe cazuri de pana acum de persoane contaminate cu noul coronavirus, confirmate intr-o singura zi: 34. Bilantul total al celor care au fost depistati cu acest virus ajunge la 95, astfel ca Romania se indreapta catre scenariul nr.3 elaborat de autoritati, acela cand numarul bolnavilor va depasi 100.

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important si cel mai greu ne va fi cand vom trece – si este foarte posibil – in scenariul 4. Intarziem cat mai mult aceasta trecere – si ma refer cand vom depasi 1.000 de pacienti. Deocamdata, si la acest numar de pacienti – aproape 90 cati avem in momentul de fata – ne permitem inca luxul sa internam toti pacientii, inclusiv formele usoare in spitalele si sectiile de boli infectioase, intr-o izolare stricta, in dorinta de a limita raspandirea acestui virus. Stim din greselile altor tari, atunci cand formele usoare au fost lasate la domiciliu, uneori nu se respecta aceasta carantinare la domiciliu si atunci virusul se raspandeste mai repede”, a explicat Victor Costache.

coral