In ciuda momentelor dificile prin care trece, aflat in penitenciarul Rahova, unde executa o pedeapsa de trei ani si jumatate dictata in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, Liviu Dragnea are parte si de vesti bune.

CCR a decis: Dragnea scapa de invalidarea mandatului de parlamentar

Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat in cursul zilei de joi asupra sesizarii depuse de reprezentantii Partidului National Liberal, privind invalidarea mandatului de parlamentar al lui Dragnea, decizia fiindu-i favorabila fostului presedinte al Camerei Deputatilor.

„PNL solicita CCR invalidarea mandatului de parlamentar pentru Liviu Dragnea. (…) Ca atare, PNL s-a intors cu doi ani si jumatate la punerea in acord a Regulamentului Camerei Deputatilor, deciziilor CCR si Legii privind organizarea referendumului si constatam ca acestea trei sunt in contradictie cu decizia Camerei Deputatilor de validare a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, PNL a facut o sesizare de neconstitutionalitate a hotararii Parlamentului prin care mandatul lui Liviu Dragnea a fost validat” , a declarat Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL si unul dintre initiatorii acestui demers.

Motivele invocate de PNL in respectiva sesizare

Intr-un interviu acordat recent, deputatul Gabriel Andronache, a explicat motivele care i-au determinat pe liberali sa conteste constitutionalitatea mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, principalul argument fiind legat de condamnarea primita de fostul lider al Partidului Social Democrat. Mai concret, acestia considera ca sentinta dictata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vizeaza o infractiune de natura electorala.

„Contestatia se refera la hotararea (…) din 2016 a Camerei Deputatilor prin care au fost validate mandatele tuturor deputatilor. Noi nu sesizam CCR cu privire la intreaga hotarare a Camerei, ci doar cu privire la punctul 36 paragraful 4 din aceasta hotarare, respectiv validarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. Motivul este prevazut de articolul 7 din Regulamentul Camerei Deputatilor in care se spune ca o conditie esentiala care trebuie realizata in sens negativ, adica nu trebuie indeplinita, este cea referitoare la faptul de a fi sau nu condamnat pentru frauda electorala cel care urmeaza sa fie validat ca deputat. Daca ne uitam, vom vedea ca domnul Dragnea a fost condamnat pentru o infractiune de natura electorala, daca studiem Codul penal sau doctrina de specialitate vom vedea ca infractiunile din cadrul procesului electoral de la referendum sunt asimilate fraudelor electorale. La momentul la care s-a produs validarea vom constata ca acea condamnare era definitiva” , a precizat Andronache.

coral