Peste 10.000 de turişti, cu aproximativ 4.000 de mașini, au fost în weekend pe plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Trecerea lor a lăsat urme adânci pe plajele Vadu, Corbu și Midia: vegetație distrusă, campare pe plajă. Inspectorii au găsit inclusiv o firmă care închiria ATV-uri pentru plimbări pe plajă, lucru interzis.

„În acest weekend plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au fost luate cu asalt de către turiști. Astfel, pe plaja Vadu au fost estimați în fiecare zi din weekend peste 8.000 de turiști cu 3.000 de mașini, pe plaja Corbu, 1.700 de turiști și 480 mașini, iar pe plaja Midia 320 de turiști și 150 mașini.

Din păcate, mulți dintre aceștia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată, astfel, sute de turiști au călcat cu mașinile și rulotele vegetația existentă în habitatele de interes comunitar și au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente și au aplicat amenzi”, se arată pe pagina de Facebook a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Mai mult, inspectorii care au făcut controale pe plaje au descoperit o firmă care închiria ATV-uri pentru plimbări, lucru interzis.

„O societate comercială care închiriază ATV-uri pentru plimbări în zona plajei de la Corbu, a fost amendată de către inspectorii ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării cu suma de 12.500 lei și li s-a impus încetarea activității, precum și scoaterea de îndată a ATV-urilor din perimetrul RBDD”, arată ARBDD.

Zonele costiere naturale Vadu și Corbu „fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Site Natura 2000”, incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Pentru protejarea acestor zone pe termen lung vizitatorii trebuie să înțeleagă că este nevoie de un comportament responsabil față de natură, respectând regulile de vizitare”, mai precizează reprezentanții ARBDD.

coral