Un comandant rus capturat, Astahov Dmitri Mihailovici, a cerut „mila” pentru militarii lui Putin care ataca Ucraina, sustinand ca acestia au fost pacaliti sa invadeze. Soldatii cred ca guvernul ucrainean a fost rasturnat de nazisti si ca are nevoie de eliberare.

Barbatul, care a afirmat ca este locotenent-colonel in unitatea speciala de reactie rapida a Garzii Nationale Ruse, a declarat ca soldatii rusi sai au fost „spalati pe creier” pentru a sustine razboiul, dar – dupa ce a vazut cu ochii lui situatia din Ucraina – acum simte „rusine” ca a luat parte la „genocid” si spune ca ucrainenii au „dreptate” sa reziste.

Astahov Dmitri Mihailovici a declarat ca indoielile sale s-au consolidat atunci cand a vazut doi dintre boxerii sai favoriti – Oleksandr Usyk si Vasiliy Lomachenko – acceptand sa lupte pentru rezistenta: „Usyk si Lomachenko, ei sunt preferatii mei, vorbesc serios cand o spun. Acesti oameni sunt gata sa ia armele, iar ei au spus: ‘Nu v-am chemat noi aici’. Si ma simt rusinat ca am venit in aceasta tara, pe acest teritoriu, teritoriul Ucrainei”.

El a avut si un mesaj catre trupele rusesti din Ucraina: „Va implor, opriti-va inainte de a fi prea tarziu… Rusia nu poate castiga aici. Daca cineva ar veni pe teritoriul meu, as face acelasi lucru pe care l-au facut acesti oameni si as avea dreptate. Ei au dreptate acum. Baieti, fiti curajosi. Este mai usor pentru mine, sunt deja in aceasta situatie. Sunteti intr-o situatie tensionata, mergeti impotriva propriului comandant. Dar acesta este un genocid, oamenii sunt doar ucisi”.

El a adaugat ca rusii de acasa nu au nicio idee despre realitatile razboiului, pledand pentru o eliberare in siguranta a prizonierilor pentru ca acestia sa poata explica adevarata situatie compatriotilor lor la intoarcere.

Mai multi prizonieri rusi intervievati de fortele ucrainene au declarat deja ca ordinul de atac a venit la scurt timp dupa ce li s-a spus ca guvernul ucrainean a fost debarcat si ca se duc ca ‘eliberatori’ si ca ar trebui sa se astepte doar la o rezistenta usoara. In schimb, au intrat intr-o baie de sange.

Consecventa cu care este spusa aceeasi poveste – de catre soldati din unitati diferite care lupta in zone diferite ale tarii si care nu au avut timp sa isi alinieze povestile – este izbitoare, noteaza Daily Mail.

coral