Premierul Ungariei, Viktor Orban, continuă seria gesturilor provocatoare la adresa României și a Uniunii Europene. Un ultim eveniment a fost oferit de retragerea de la Națională a fotbalistului Balázs Dzudzsák, ocazie pentru Viktor Orban pentru un nou gest provocator.

Liderul FIDESZ a apărut cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el, din care face parte și Transilvania. Individul nu face altceva decât să dea apă la moara scandalagiilor de la AUR. Prin asta individul face jocul Moscovei, nu al Uniunii Europene, Așteptăm reacția Minnisterul Rom ân de Externe, dacă Aurescu are cu ce să reacționeze.

Imaginile au fost postate pe Facebook chiar de premierul Ungariei.

Nu este pentru prima dată când Viktor Orban afisează simbolurile Ungariei Mari, stârnind controverse.

În 2020, cu ocazia examenului național la istorie, Viktor Orban a postat pe Facebook o imagine cu harta Ungariei Mari în care este inclusă și Transilvania.

La vremea respectivă, și Slovenia a reacționat, președintele Borut Pahor a declarat că nu este vorba de prima apariţie publică a respectivei hărţi şi că acest lucru poate fi înţeles ca fiind exprimarea de pretenţii teritoriale, ceea ce ar trebui să preocupe ”publicul şi politicienii democraţi”.

Detaliul de pe fularul pe care îl poartă Orban a fost semnalat de europarlamentarul REPER Alin Mituța.

”Comportament iresponsabil al lui Viktor Orban, care s-a afișat astăzi cu un fular cu harta Ungariei mari. E un gest revizionist care îl pune pe Orban alături de Putin, care și el visează la schimbări de frontiere. E încă un mesaj inacceptabil din partea premierului maghiar, după cel în care vorbea cu puțin timp în urmă despre “rasa pură”, care amintea de perioada nazistă. Orban trebuie să dea socoteală pentru astfel de acțiuni incompatibile cu statutul de membru al familiei democrațiilor liberale”, a scris Mituța pe contul său Facebook.

coral