Sute de britanici au început deja să se înregistreze la birourile de imigrări care funcționează în fiecare județ în parte. Ei trebuie să îndeplinească această procedură pentru a putea locui legal și pentru a putea munci sau face afaceri și după ce expiră perioada de tranziție care urmează după Brexit și care se va încheia la finalul acestui an. Consulul onorific al Marii Britanii în Cluj, Shajjad Rizvi, le recomandă tuturor cetățenilor britanici să îndeplinească toate procedurile presupuse de această înregistrare oficială. El afirmă că Clujul este comunitatea cu cel mai mare număr de cetățeni britanici din România, după zona București-Ilfov.

Britanicii care locuiesc în România și care nu au și cetățenia română își vor pierde la sfârșitul acestui an dreptul implicit de a locui, de a munci și de a face afaceri aici. Pentru a-și păstra acest drept, ei trebuie să se înregistreze la oficiile de imigrări din fiecare județ, la fel ca și cetățenii altor state care nu fac parte din Uniunea Europeană, spune consulul onorific al Marii Britanii la Cluj, Shajjad Rizvi.

”Un lucru clar este că avem mulți britanici în România, cărora le place să trăiască în România. Și cel mai important lucru pentru cetățenii britanici care se află aici este să își rezolve problema documentelor. Acest lucru înseamnă să se înregistreze. Ei trebuie să se înregistreze la biroul pentru imigrări. Știu că multora le este teamă de birocrația presupusă de înregistrare. Vreau să spun că birocrația românească este destul faimoasă, dar, din fericire, procesul de la imigrări este destul de simplu. Este o procedură foarte simplă și mai ales pentru în Cluj-Napoca, unde ne aflăm, ofițerul de la imigrări este extrem de prietenos și vă va ajuta cu procedura. Nu ia mai mult de o zi”, a spus Shajjad Rizvi.

Deși Brexitul s-a produs doar de câteva zile, britanicii au început în număr mare să se înregistreze oficial la autoritățile române, pentru a beneficia de statutul de rezident, mai afirmă Shajjad Rizvi.

”În Cluj se află cea de-a doua comunitate britanici din România, din punctul de vedere al numărului, după zona București – Ilfov. Avem 260 de britanici care s-au înregistrat deja aici. Pot fi mai mulți care nu s-au înregistrat și care trebuie să se prezinte la biroul de imigrări”, a afirmat consulul onorific al Marii Britanii. 

Comunitatea britanică din Cluj este una foarte bine organizată. În oraș funcționează un consulat onorific al Marii Britanii, un centru al British Council, precum și o cameră de comerț britanică în Transilvania. Zeci dintre britanici au investit în diferite firme, iar două școli private oferă cursuri în limba engleză după programa Cambridge, folosită în Anglia și Țara Galilor.

coral