Transportul în comun gratuit în zilele de vineri ar putea deveni realitate în luna iunie. Promisă încă din luna martie, măsura va fi aplicată din luna iunie, spune primarul Emil Boc, care a declarat că a găsit o soluție legală pentru a o implementa.

Vineri, în cadrul conferinței „Orașe și comunități – viziune 2030”, primarul Clujului i-a cerut ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, să realizeze un act administrativ prin care toate administrațiile locale care doresc să poată implementa cu ușurință măsuri similare pentru reducerea poluării și încurajarea mobilității alternative în cadrul programului „Vinerea Verde”.

„Domnule ministru, vreau să ne ajutați, pentru că noi ne pregătim, de la 1 iunie, să implementăm Vinerea Verde, ne-ar ajuta o reglementare măcar de o frază de la nivel național, prin care autoritățile locale să fie încurajate. Nu cerem nici bani, nu cerem nimic, că e treaba noastră să facem asta, dar știți cum sunt birocrații români, cer cadru legal.

Vrem să avem un oraș sănătos, vrem să avem un oraș verde, vrem să trăiască lumea mai mult, dar nu putem fără o bază legală, fără țidulă, cum se zice pe la noi. Noi am găsit soluția legală, dar ceilalți colegi din țară, pentru că avem o instituție care trece din când în când pe la noi și stă câte două luni, care se numește Curtea de Conturi, ne întreabă dacă avem țidulă legală pentru ce facem. Repet, dacă puteți printr-un act administrativ să prindeți acolo, fără să cerem bani de la nivel central.

Am aici pe colegul Ovidiu Cîmpean, care ne-a găsit soluția, pe care am implementat-o și în ședința de consiliu local de săptămâna viitoare o discutăm și cred că o implementăm de la 1 iunie, odată cu trecerea la nivelul următor de relaxare, ca vinerea, în Cluj-Napoca, să se circule gratuit cu transportul în comun, ca o primă modalitatea de a încuraja utilizarea transportului în comun, ca facilitate pentru cetățeni și pentru creșterea gradului de sănătate și siguranță, prin eliminarea treptată a utilizării mașinilor”, a transmis primarul Emil Boc, potrivit Monitorul de Cluj. 

Ministrul Tánczos Barna i-a promis edilului clujean că ministerul va modifica legislația privind transportul public în comun.

„De când am lansat Vinerea Verde, merg la serviciu cu metroul și abia aștept să vin și la dumneavoastră la primărie cu metroul, este un proiect ambițios și pot să vă confirm că este cel mai rapid și cel mai verde mijloc de transport în București.

M-aș bucura ca în viitorul apropiat să putem circula și în Cluj-Napoca cu metroul. O să analizăm legislația privind serviciul public de transport și vom propune de la minister o completare, astfel încât autoritatea publică, pentru susținerea mobilității verzi, să poată avea programe locale, cred că este cea mai bună soluție și o să propunem de la Ministerul Mediului modificarea legislație privind transportul public local”, a spus ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.

coral