Turda, „oraşul care refuză să moară”, aşa l-a botezat  o cunoscută scriitoare a zonei. Iubit în principal pentru istoria, frumuseţile naturale – dar şi pentru oamenii săi, în marea lor majoritate cinstiţi, care se străduiesc să  supravieţuiască  între „mărăcini”. Prin termenul mărăcini  îi numim pe cei care, din disperare şi sărăcie, au ajuns să ignore legea, mai ales după ce industria zonei s-a prăbuşit, multă lume rămânând fără loc de muncă! Astfel că, la această oră, faptele de violenţă din Turda – cumulate cu cele din oraşul vecin, Câmpia Turzii – au ajuns să depăşească de vreo trei ori cele petrecute într-un oraş precum Cluj-Napoca! 

„A intrat în grădina de căpşuni şi a rupt băncuţa de spatele meu”!

Dl. Alexandru este un turdean modest, în vârstă de 62 de ani, care deţine un petic de pământ pe care şi l-a transformat într-un minuscul colţ de rai: viţă de vie, legume şi o cultură de căpşuni. Sâmbătă, nevasta lui, Olga, îl pusese să culeagă nişte căpşuni şi apoi să smulgă din vie câteva frunze, ca să facă nişte sarmale în foi de viţă. Bărbatul tocmai executa această operaţiune – când peste el a năvălit unul dintre vecinii lui din curtea comună, cea pe care dl. Alexandru o împarte cu alte câteva familii.

Explică bărbatul, luni dimineaţă, la I.M.L.Cluj, bine „şifonat”: „Omul, cât un dulap de mare, îmi tot cere grădina, de vreo câţiva ani, ca să-şi parcheze acolo maşina. A mai avut conflicte şi cu ceilalţi vecini, din diferite motive, cu care s-a şi bătut, asta pentru că nu încape de nimeni. Cu unii i-a ieşit, i-a biruit, dar cu alţii nu, că erau mai tineri şi l-au biruit ei pe el. Ei, bine, individul a intrat peste mine şi – fără să-mi zică o vorbă – a smuls băncuţa şi a rupt-o de spatele meu. Apoi, eu fiind chircit, la pământ, sub avalanşa loviturilor, ca să-şi completeze „programul”, a smuls şi un par de la vie şi m-a croit şi cu el, peste tot. Într-un târziu, m-a apucat de cap şi mi-a smuls o parte din puţinul păr pe care-l mai am – acesta rămânându-i, efectiv, în pumni! Şi, culmea, aşa prăbuşit cum eram, pe deasupra m-a bătut şi nevastă-sa, cu multă sete”!

Dl. Alexandru spune că, în continuare, după ce s-a trezit dintr-un leşin de vreo câteva minute – nu poate preciza câte – a sunat la numărul de urgenţă 112, astfel că la faţa locului a sosit degrabă poliţia. Oamenii legii l-au îndrumat spre I.M.L.Cluj, astfel că victima şi-a rugat un vecin să o transporte până la Cluj-Napoca, chiar în starea respectivă, cu julituri peste tot şi hainele rupte şi pline de noroi. La Cluj n-a găsit pe nimeni, neştiind la ce număr să sune, ca să-l găsească pe medicul de gardă.

Aşa că, în dimineaţa zilei de luni, 22 iunie, s-a prezentat din nou la I.M.L.Cluj. Şi, chiar în timp ce vorbim, omul este apelat de către soţia lui, Olga, care insistă să aibă o discuţie cu subsemnatul. „Situaţia e gravă de tot, fiindcă individul ne ameninţă pe toţi cu moartea, din nou – iar noi acum suntem, practic, fără apărare în curtea aceea”, explică ea, disperată. Bărbatul este poftit, curând, în cabinetul de consultaţii, de unde se întoarce cu un certificat în care medicii i-au recomandat câteva zile de îngrijiri medicale, prezentând „leziuni traumatice la ambele mâini, cap, umărul stâng”, etc. „Am şi făcut plângere pe numele lui şi al soţiei lui şi sper să ajung să-i determin să-mi plătească pentru răul făcut! Acum fug la poliţie ca să le duc certificatul şi sper să înceapă cât mai curând urmărirea penală împotriva lor” – spune omul. Şi, după ce-şi ia rămas bun, părăseşte rapid sediul instituţiei medicale clujene…

„I-am zis să se descalţe când intră în casă, iar el m-a rupt în bătaie”!

Al doilea personaj din Turda, prezent luni la I.M.L.Cluj, este Alex, un tânăr în vârstă de 20 de ani, lucrător în construcţii. Mărturiseşte că în ziua precedentă, duminică 21 iunie, a avut parte de cel mai ciudat eveniment din viaţa sa de până acum, alegându-se în final cu gura ruptă pe dinăuntru şi o mulţime de vânătăi pe corp, fiind bătut-măr de un oaspete al tatălui!

Povesteşte acesta, încă intrigat de întâmplarea trăită: „Mă aflam în casa părintească din satul Bogata, comuna Călăraşi, de lângă Turda şi omul tocmai venise în vizită la tata. Era ora opt seara. Având noroi pe papuci, l-am rugat să se descalţe, ca să nu păteze covorul… În secunda următoare, individul – un bărbat de vreo 50 de ani – a avut o reacţie cu totul neaşteptată. 

Mi-a zis atât: „Taci, că-ţi dau”! Şi n-au trecut trei secunde, că mi-a şi ars câteva palme! Mi-am revenit cu greu, deoarece totul s-a petrecut rapid şi destul de dureros, dar după aceea i-am spus că anunţ poliţia. Şi am plecat până-n sat, ca să-mi cumpăr nişte ţigări şi să mă liniştesc puţin după situaţia creată. Însă, pe drum, în dreptul staţiei de autobuz, m-am trezit din nou cu el şi insul m-a anunţat că-mi mai dă. Şi, fără să stea mult pe gânduri, m-a luat din nou la bătaie – de data asta spărgându-mi gura pe dinăuntru. Apoi, pentru că am scos telefonul din buzunar, vrând să sun la poliţie, mi l-a aruncat într-un tomberon şi a plecat, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”.

Tânărul arată că s-a prezentat la cel mai apropiat post de poliţie, fiind îndrumat, de către un agent, să se prezinte de urgenţă la I.M.L.Cluj. Alex este poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce, rapid, cu un certificat în care medicii i-au recomandat între 3 şi 4 zile de îngrijiri. Şi, înainte de a pleca spre Turda, mărturiseşte: „Pe acest om care m-a agresat în propria-mi casă nu-l iert, fiindcă acest lucru e inacceptabil! M-a bătut doar pentru că i-am zis, normal, să se descalţe – că doar nu intră într-o şură, ci într-o casă de oameni. Dar el a prefera să mă bată… Nu-i nimic, acum va plăti pentru fapta lui”! Apoi, salutând cu mult respect, părăseşte grăbit incinta, cu gând să prindă cât mai repede cursa Cluj-Napoca – Turda…

 Sorin Grecu

   coral