Primarul Kievului, Vitali Klitschko, susține că, de fapt, Vladimir Putin nu își propune să cucerească doar Ucraina, ci marele său vis ar fi să reconstruiască un Imperiu al Rusiei, lucru reieșit și din discursul recent susținut de Putin pe stadionul din Moscova, la sărbătorirea anexării Crimeei.

Din Kiev, orașul care reprezintă principala țintă a rușilor, fostul mare boxer Vitali Klitschko, primarul Capitalei, a vorbit despre situația din Ucraina și despre planurile lui Vladimir Putin.

În discursul său, primarul Kievului a amintit și de România, țară care a fost ocupată de sovietici din 1944 până în 1958 și a fost în sfera de influență a Uniunii Sovietice de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, până la căderea comunismului, în 1989.

”Planul lui Putin este să refacă Imperiul Rus și România să nu uite că a fost parte a Imperiului Rus. Unde se vor opri ambițiile rușilor? Donețk și Lugansk? Nu! Ucraina? Nu! Mai mult decât sigur, România poate fi în planurile rușilor”, a spus Vitali Klitschko, potrivit Antena3, citată de digisport.ro.

O invazie a rușilor în România este, însă, aproape imposibilă, datorită apartenenței la NATO, așa cum este și cazul țărilor baltice, Lituania, Letonia și Estonia. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dat recent asigurări că România nu trebuie să se teamă de război: „Fiecare centimetru de la noi din țară e protejat de NATO. Nu avem nicio informație că Rusia va ataca România”.

Acesta spune că rușii nu vor cuceri Kievul. ”Prin jumătate din corpul meu trece sânge rusesc, pentru că mama mea e rusoaică. În Ucraina locuiesc oameni pașnici, nu am fost niciodată agresivi cu nimeni”, a mai spus Vitali Klitschko, fost campion mondial la box.

coral