Rusia va lansa o sondă spre Lună în cel de-al treilea trimestru din 2022 şi îşi va consolida cooperarea cu Belarus în domeniul infrastructurilor şi tehnologiilor spaţiale, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu preşedintele belarus Aleksandr Lukasenko la cosmodromul Vostocinii din Extremul Orient al Rusiei, Vladimir Putin a reamintit de succesul sovieticilor în domeniul spaţial şi a afirmat că nicio sancţiune adoptată împotriva Rusiei nu ar putea împiedica progresele acestei ţări, informează Agerpres.

Rusia va dezvolta o nouă generaţie de vehicule de transport spaţial

Vladimir Putin a anunţat marţi ca Rusia va dezvolta o nouă generaţie de vehicule de transport spaţial, precum şi noi tehnologii pentru folosirea energiei nucleare în spaţiu.

Liderul de la Kremlin a mai anunţat că Rusia va lansa o nouă sondă spaţială spre Lună, denumită Luna-25, în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

„Trebuie să facem față cu succes provocărilor explorării spațiului”, a spus Putin în timpul unei vizite la Cosmodromul Vostochny din regiunea Amur din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Rusia va colabora cu Belarus la proiecte de infrastructură care vor garanta un acces independent în spaţiu pentru aceste două ţări, a precizat Vladimir Putin, adăugând că a cerut agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, să îi pregătească pe astronauţii belaruşi pentru a zbura la bordul vehiculelor spaţiale ruseşti.

Vladimir Putin a mai spus că Rusia va continua lucrul la o „navă spațială de următoarea generație”

Misiunea Luna 25 intenționează să aterizeze o navă spațială fără pilot pe suprafața Lunii la sfârșitul acestui an.

Proiectul, care continuă un program spațial sovietic cu același nume, a fost planificat în ultimul deceniu, dar a suferit întârzieri repetate.

Data de lansare a Luna 25 a fost inițial planificată pentru 2016, înainte de a fi amânată înapoi în 2018 și 2021. Misiunea speră să fie doar o parte a unui program mai larg, cu planuri de a dezvălui o Stație Internațională de Cercetare Lunară cu China în 2035.

  coral