Poprirea executorie este demersul pe care il face creditorul bancar, fiscal sau orice alt creditor, persoana fizica sau juridica, cu scopul de a-si recupera o suma de bani.

Prin aceasta modalitate, conturile unei persoane fizice sau juridice sunt indisponibilizate printr-un act care poarta numele de „adresa de infiintare poprire“. Prin urmare, banii aflati in acel cont sunt transferati total sau partial din conturile debitorului in conturile executorului care a emis adresa.

Daca esti din zona Moldovei si impotriva ta a fost emisa o astfel de adresa de executare, cea mai buna decizie pe care o poti lua este aceea de a te adresa unui avocat din Iasi, care te poate ajuta cu contestarea popririi sau se poate asigura ca nu iti sunt opriti mai multi bani decat prevede legea.

Bunurile si sumele supuse executarii silite prin poprire

In primul rand, un avocat Iasi te va informa care dintre veniturile si bunurile tale sunt vizate de aceasta procedura. Astfel, trebuie sa stii ca, atunci cand sunt poprite sume de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare. 

De asemenea, sunt supuse urmaririi silite sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporabile urmaribile datorate debitorului sau detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente.

Pot fi poprite, de asemenea, si bunurile mobile corporale ale debitorului care sunt detinute de un tert in numele sau.

Veniturile si bunurile care nu sunt supuse executarii silite

Cu ajutorul unui avocat din Iasi, poti identifica aceste sume care nu vor face obiectul popririi. Este vorba, in primul rand, despre sume destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie.

O a doua categorie este reprezentata de sumele ce reprezinta credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte.

Nu sunt vizate nici sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi.

De asemenea, un avocat din Iasi iti va face cunoscut faptul ca, atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.

Legea fixeaza si anumite limite in care pot fi urmarite veniturile. Acestea ajung la jumatate din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii si pana la o treime pentru orice alta datorie.

Cum poate fi contestata o poprire?

In conditiile legii, cunoscute de catre un avocat din Iasi specializat in Drept societar si comercial, persoanele interesate pot sa invoce o cauza de nelegalitate a adresei de infiintare a popririi.

Acest proces de contestatie se poate face in termen de 15 zile de la data cand debitorul a fost instiintat cu privire la infiintarea popririi. Daca aceasta este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri.

O cauza de nelegalitate poate fi reprezentata de omisiunea instiintarii debitorului si a comunicarii adresei de infiintare a popririi impreuna cu copiile certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii si de pe titlul executoriu.

Alte motive pot fi descoperite de un avocat Iasi, care te poate ajuta sa faci fata cu bine unei astfel de situatii si sa contesti cu succes o decizie a carei nelegalitate o poate demonstra. coral