Amenzi usturătoare la Cluj, de sute de mii de lei, după ce zeci de angajatori din domeniul construcțiilor au fost puricați de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj pentru a vedea dacă sunt respectate condițiile pentru limitarea răspândirii coronavirusului.
Amenzile totale date la Cluj se ridică la peste o jumătate de milion de lei, adică aproape 130.000 de euro. Aproape o treime dintre angajații verificați au fost amendați. Controlul a avut loc între 20 și 22 iulie în cadrul unei campanii organizate la nivel național.

”Având în vedere că o dată cu instituirea stării de alertă s-aiu reluat activitățile în aceste șantiere temporare și mobile de construcții se consideră oportună continuarea campaniei de verificare a condițiilor de securitate și sănătate în muncă”, arată ITM în motivarea controlului.

La Cluj au fost verificați 81 de angajatori din Cluj iar 31 dintre aceștia au fost amendați cu o sumă totală de 621.500 de lei. Cele mai multe amenzi au fost date pentru munca nedeclarată, astfel de situații au fost constatate la un număr de 16 angajatori, unde au fost depistate 28 de persoane care munceau fără forme legale. Doar aici cuantumul amenzilor date a ajuns la peste o jumătate de milion de lei, mai exact 560.000 lei. O singură amendă a fost dată pentru nerespectarea distanței dintre angajați, când aceștia se aflau în pauză de masă, 1.000 de lei. ”Din punct de vedere al respectării cerințelor de protecție sanitară, menționăm faptul că angajatorii respectă de regulă prevederile din legislația în vigoare. Astfel, sunt respectate condițiile de distanțare, sunt asigurate echipamente de protecție corespunzătoare și sunt marcate căile de acces, astfel încât să se elimine pericolul contaminării”, e concluzia ITM Cluj.

coral