Craciunul 2019 si Revelion 2020 pica in timpul saptamanii, astfel ca romanii ar putea avea mai multe zile libere legal, anul acesta.

Bugetarii ar putea avea parte de doua minivacante cu ocazia Craciunului 2019 si Revelion 2020, dar fiind faptul ca ambele vor fi miercuri si joi.

Zile libere Revelion 2020

Chiar daca zilele libere legale de Sfantul Andrei si 1 decembrie vor pica in weekend, Craciunului si Revelionul vor fi in timpul saptamanii. Astfel, vor fi la dispozitie 4 zile libere de Craciun si Revelion.

Craciunul si Revelionul pica in 2019 in timpul saptamanii. Acest lucru poate insemna legarea zilelor libere cu weekend-urile.

Bugetarii vor sta acasa pe 25 si 26 decembrie, respectiv miercuri si joi. Acestia ar trebui sa ia in calcul o prelungire a vacantei, asta daca statul le ofera liber si vineri (27 decembrie).

Acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste zile libere Revelion 2020. De Anul Nou, bugetarii vor sta acasa pe 1 si 2 ianuarie, adica miercuri si joi. Si in acest caz, vineri, 3 ianuarie, bugetarii trebuie sa revina la serviciu. Exista posibilitatea ca Guvernul sa dea liber si pentru ziua de 3 ianuarie. Acest lucru le-ar permite romanilor sa intre in 2020 cu o mini-vacanta si sa se intoarca la joburi abia pe 6 ianuarie.

Zile libere 2020

     ianuarie (miercuri);
    2 ianuarie (joi);
    24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri);
    17 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui (vineri);
    19 aprilie – prima zi de Pasti (duminica);
    20 aprilie – a doua zi de Pasti (luni);
    1 mai – (vineri);
    7 iunie – prima zi de Rusalii (duminica);
    8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni);
    15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata);
    30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei (marti);
    1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti);
    25 decembrie – prima zi de Craciun (vineri);
    26 decembrie – a doua zi de Craciun (sambata).

Guvernul este obligat sa stabileasca anual, in primele 15 zile ale anului, ce zile libere suplimentare vor primi bugetarii in fiecare an, conform unui act normativ ce a fost oficializat recent.

„Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preced si/sau care succed zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza (…), precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate”, se arata actul normativ.
Cum sunt recompensati romanii care lucreaza in zilele libere

Pentru salariatii a caror activitate nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentatie publica, angajatorul este obligat sa compenseze cu zile libere in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Angajatorii sunt obligati sa le dea zile libere angajatilor mentionati mai sus, in mod contrar ei vor risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei. coral