Proiectul de amenajare a parcului pe culoarul Canalului Morii, tronsonul Parcul Rozelor, a fost aprobat. Zona va fi schimbată radical și va avea locuri de odihnă, puncte de belvedere și spații pentru organizarea evenimentelor.

Consilierii locali au aprobat în ședința de miercuri, 21 aprilie, indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Amenajare parc pe culoarul Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor. Astfel, lucrările sunt estimate la 32.636.355 lei cu TVA, din care construcții-montaj – 21.548.783 lei cu TVA.

Proiectul a trecut cu 21 de voturi „pentru” și două abțineri.

Suprafața spațiului verde care va fi amenajat prin acest proiecte este de 23.205 mp, suprafața totală a amenajărilor pietonale este de 7.945 mp, iar suprafața totală plantată este de 18.749 mp. Vor fi amenajate 136 de parcări de biciclete sau trotinete și șapte stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, dar și două chioșcuri comerciale.

Proiectul privind reamenajarea spațiului verde din zona Canalului Morii – tronsonul din apropierea Parcului Rozelor a fost realizat de arhitecții de la Planwerk. Acesta urmărește crearea unui loc în care clujenii să vrea să își petreacă timpul liber.

În prezent, zona este un spațiu neamenajat, ce poate fi pus la dispoziția clujenilor ca un parc „de vis”. Culoarul Canalului Morii are un „potențial remarcabil”, datorită vegetației abundente, topografiei specifice și zonelor învecinate pe care le-ar putea lega, potrivit proiectului de hotărâre.

În zonă vor fi amenajate: un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă și multe altele.

„Proiectul urmărește generarea unui spațiu public prin valorificarea și completarea pe alocuri a resurselor naturale existente. Intervențiile asupra topografiei terenului vor fi minimale, urmărindu-se accesibilizarea principalelor trasee și legături cu zonele învecinate. Sunt propuse un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe. Aleea de pe malul stâng va avea un caracter urban mai evident, iluminată și dotată corespunzător. Pe segmentul din zona blocului aleea va căpăta un aliniament de plopi către apă, cu rol de perdea verde ce închide sau gerenează perspective și atmosfere pe traseu.

De-a lungul traseului de pe malul drept vor fi inserate, acolo unde geometria spațiului o permite, diferite funcțiuni compatibile și complementare prezenței apei (un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă). Gradene și trepte din piatră sunt introduse punctual pe ambele maluri, cu rol de a atrage trecătorii către apă, dar și cu rol de consolidare locală. Desființarea gardurilor către Parcul Rozelor, integrarea și amenajarea unei zone de legătură cu acesta este una din măsurile cu impact major asupra percepției spațiale. O funcțiune prezentă și astăzi, propusă spre păstrare, dar reinterpretată în funcție de nevoile comunității, este cea de grădini urbane”, se arată în proiect.

  coral