Situație fără precedent în satul clujean Aghireșu-Fabrici, comuna Aghireșu, unde căinii strazii fac legea și reprezintă un real pericol atât pentru cetățeni cât și pentru bunurile lor.

Un astfel de caz a avut loc în urmă cu câteva zile, când mai mulți câini ai străzii au intrat în curtea unui localnic, după ce i-au rupt gardul, și i-au atacat câinele de pază, un amstaff care ulterior a avut nevoie mai multe intervenții pentru a supraviețui.

Potrivit lui Andrei I., în noapte de 25/26 mai, în curtea acestuia au intrat trei câini ai străzii, care au rupt gardul proprietății căutând mâncare și, în momentul în care au dat peste câinele său, l-au atacat în haită, fiind la un pas de a-l ucide.

În urma incidentului, bărbatul s-a adresat primăriei comunei Aghireșu cu o cerere prin care solicita ca administrația locală să rezolve problema acestor câini fără stăpân și depsebit de agresivi, însă cererea sa de audiență la primarul comunei, Gelu Lehene, a fost respinsă, acesta neputând face altceva decât să depună o plângere. ”Sunt sigur că nu se va rezolva nimic, din moment ce nici nu m-au lăsat să ajung în audiență la primar, probabil pe considerentul că nu este o problemă destul de importantă. Mă întreb ce se întâmpla dacă în curte era fetița mea, de doar câțiva ani, cine răspunderea pentru un eventual atac asupra ei?”, ne-a declarat bărbatul în cauză, revoltat cu privire la faptul că nimeni nu ia măsuri.

La Cluj-Napoca, problema câinilor străzii este administrată de către Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), care are în administrație centrul de gestionare a câinilor fără stăpân, unde clujenii pot face adopții și pot susține activitatea instituției prin donații. În cazul comunelor de pe lângă Cluj-Napoca însă, problema este mai delicată, administrațiile locale fiind cele responsabile cu gestionarea câinilor străzii, problemă care de multe ori este lăsată pe plan secundar.

În condițiile în care situația din comuna Aghireșu este tot mai gravă, câinii comunitari reprezentând un real pericol pentru localnici, după cum reiese din nefericita întâmplare relatată mai sus, suntem curioși de ce este nevoie pentru ca primăria să înceapă facă pașii necesari pentru a gestiona problema.

coral