Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe chinez a sugerat joi ca virusul din orasul Wuhan ar fi putut sa fi fost adus de armata americana, intensificand un razboi al declaratiilor intre Beijing si Washington, transmite Reuters.

China este foarte nemultumita de comentariile unor oficiali americani care au acuzat-o ca a reactionat prea lent la virus, care a fost detectat prima oara la Wuhan la sfarsitul anului trecut, si pentru ca nu a fost suficient de transparenta in oferirea de informatii.

Miercuri, consilierul pentru securitate nationala al SUA Robert O’Brien a spus ca viteza de reactie a Chinei la urgenta reprezentata de coronavirus a costat probabil lumea doua luni in care ar fi putut sa se pregateasca pentru epidemie.

Intr-un tweet in care a folosit cuvinte aspre, scris in engleza, pe contul verificat de Twitter, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a afirmat ca Statele Unite nu dau dovada de transparenta.

”Cand a aparut pacientul zero in Statele Unite? Cati oameni sunt infectati? Care sunt numele spitalelor? S-ar putea ca armata americana sa fi adus epidemia la Wuhan. Fiti transparenti! Faceti publice datele! Statele Unite ne datoreaza o explicatie!”, a scris Zhao.

Zhao, un utilizator avid si deseori combativ al Twitter, nu a oferit nicio dovada pentru sugestia sa ca armata americana ar putea fi vinovata de epidemia din China.

Tot joi, un alt purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, i-a criticat pe oficialii americani pentru comentariile ”imorale si iresponsabile” care au acuzat ca reactia Chinei la coronavirus a inrautatit impactul global al pandemiei.

Intrebat despre comentariile lui O’Brien, Geng a declarat la un briefing zilnic din Beijing ca acest tip de remarci din partea oficialilor americani nu ajuta eforturile americane impotriva epidemiei.

Eforturile Chinei de a incetini extinderea virusului au oferit lumii timp sa se pregateasca pentru epidemie, a adaugat Geng.

”Am dori ca un numar de oficiali americani sa isi fi concentrat in acest moment energia pe reactia la virus si promovarea cooperarii si nu pe a da vina pe China”, a spus acesta.

Coronavirusul a aparut la sfarsitul lunii decembrie in orasul Wuhan si provincia inconjuratoare Hubei, unde s-au inregistrat doua treimi din cazurile totale la nivel mondial. Dar in ultimele saptamani marea majoritate a cazurilor noi au aparut in afara Chinei.

Autoritatile chineze afirma ca masurile adoptate in ianuarie si februarie, inclusiv inchiderea aproape totala a Hubei, au prevenit extinderea epidemiei in alte orase chineze la un nivel similar cu cel din Wuhan si au incetinit raspandirea in strainatate.

Administratia Trump s-a aparat de criticile ca a reactionat prea incet la epidemie, facand referire la decizia de a limita traficul aerian catre China, la sfarsitul lunii ianuarie. Criticii mai sustin ca Trump a minimizat in public pericolul epidemiei si ca guvernul federal a reactionat prea incet cu efectuarea de teste.

Peste 119.000 de oameni au fost infectati la nivel mondial cu noul coronavirus si 4.298 au murit, marea majoritate in China, potrivit datelor detinute de Reuters. In Statele Unite sunt confirmate 975 de cazuri si 30 de decese. coral