Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania – RORETAIL cere declararea in mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forta majora pentru toti comerciantii romani, inchiderea imediata a centrelor comerciale de tip mall, cu exceptia magazinelor alimentare si a farmaciilor, precum si scutirea, amanarea, prorogarea sau reesalonarea platii taxelor si impozitelor aferente perioadei fara activitate.

”Masurile luate recent de autoritatile romane in vederea prevenirii raspandirii pandemiei Covid-19 au avut efecte imediate in ceea ce priveste circulatia cetatenilor, modul de viata de zi cu zi, lucru ce a dus inclusiv la scaderea imediata si dramatica a traficului de persoane din centrele comerciale, afectand activitatea retailerilor din centrele comerciale si a altor afaceri bazate pe servicii. Afacerile private din aceste domenii au fost afecte imediat, cu scaderea vanzarilor pana la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitarii datoriilor companiilor fata de furnizori si a platii salariilor”, arata Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania intr-un comunicat.

Aceasta considera ca pandemia Covid-19, impreuna cu masurile legale luate de autoritati pentru combaterea acestei pandemii (inclusiv declararea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 16 martie 2020) reprezinta evenimente fortuite, care reunesc atat forta majora, cat si cazul fortuit.

”Riscul unui colaps economic pentru toata industria de retail este iminent, neexistand, cel putin temporar, niciun remediu pentru aceasta situatie si niciun pachet de masuri pentru redresarea economica a companiilor din domeniu. Dimpotriva, situatia economica se inrautateste de la o zi la alta, raspandirea virusului avand totodata o curba de crestere.

 Ca atare, zeci de mii de angajati sunt in pericol imediat de a-si pierde slujbele, iar mii de firme din domeniu sunt deja in pragul insolventei, cu efecte in lant pentru economia romaneasca.

”Solicitam Guvernului Roman adoptarea urmatoarelor masuri: Declararea in mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forta majora pentru toti comerciantii romani; Inchiderea imediata a centrelor comerciale de tip mall – cu exceptia magazinelor alimentare si a farmaciilor; achitarea integrala din fonduri guvernamentale a indemnizatiei pentru somajul tehnic (75% din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada in care firmele sunt afectate de carantina, starea de urgenta sau de alte masuri cu caracter restrictiv luate de guvern; scutirea, amanarea, prorogarea sau reesalonarea platii taxelor si impozitelor aferente perioadei fara activitate”, arata comunicatul.

Luand in considerare aceste elemente, retailerii care functioneaza in centrele comerciale de tip mall – cu exceptia magazinelor alimentare si a farmaciilor – vor pune in aplicare mai multe masuri preventive: invocarea pandemiei Covid-19 ca un eveniment fortuit ce reuneste atat forta majora cat si cazul fortuit si, pe cale de consecinta, in temeiul Art.1.351 si 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de inchiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip  mall pe intreaga durata a starii de urgenta decretate incepand cu data de 16 martie 2020; invocarea pandemiei Covid-19 ca un eveniment fortuit ce reuneste atat forta majora cat si cazul fortuit si, pe cale de consecinta, in temeiul Art.50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de munca ale lucratorilor comerciali din magazinele aflate in centrele comerciale de timp  mall pe intreaga durata a starii de urgenta decretate incepand cu data de 16 martie 2020.

Organizatia mai cere plata urgenta a restantelor la plata indemnizatiilor pentru concediile medicale precum si a restantelor la rambursarile de TVA, precum si obligarea prin legislatie specifica a bancilor si altor institutii de credit sa amane sau sa reesaloneze ratele creditelor pentru perioada fara activitate sau cu activitate redusa a companiilor afectate.

”Promovarea unor astfel de decizii la nivel guvernamental reprezinta singura abordare care poate sustine retailerii romani sa depaseasca aceasta perioada dificila”, spun reprezentantii organizatiei.

Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania RORETAIL este o asociatie infiintata in anul 2014, care grupeaza peste 500 de magazine din Romania. Acestea comercializeaza aproximativ 100 de branduri nationale si internationale, avand peste 3.000 de angajati. coral