Doi tineri, de 14 respectiv 17 ani, susțin că au fost bătuți în secția de poliție din Călățele.  Rostaş Rusalin este un rom de 17 ani, din comuna clujeană Călăţele. Acesta, având o claviculă ruptă, este însoţit, la I.M.L. Cluj, de mama lui, Praga, după o noapte de şedere la Urgenţă.

Cei doi susţin că marţi, 23 martie, Rusalin a fost ridicat, încătuşat şi apoi bătut  de către un poliţist, chiar în postul Călăţele. De asemenea, afirmă că alt minor, Sava Nicolae, de 14 ani, s-ar fi ales, tot acolo, cu un maxilar fracturat – iar celălalt ocupant al căruţei, Sava Muri, de 22, a fost bătut de localnici! Ei cred că bătaia a pornit deoarece ţipau prea tare la calul lor, slăbănog – lucru care i-a deranjat pe săteni!  

Bătaie în postul de poliţie!

Praga, mama minorului din Călăţele, afirmă că tot scandalul a început în sat, fiind declanşat de doi-trei săteni.  Cei trei tineri tineri rromi – Rostaş Rusalin – 17 ani, Sava Muri – 22 de ani şi Nicolae Sava – 14 ani – se aflau într-o căruţă, în care aduceau acasă o maşină spălat, un cuptor cu microunde şi un geam, căpătate de la o femeie din comuna Sâncraiu.

Apoi, pentru mai multă credibilitate, îl roagă pe fiul ei, Rusalin,  să relateze el întreaga tărăşenie.

Explică acesta – încălţat numai în şlapi, aşa cum ieşise din spital, cu puţine minute în urmă:

„Eram la podul de la marginea satului, cel de la care o iei spre colonia noastră. Şi calul, de slab ce era, nu mai putea trage la căruţă. Noi îi tot urlam: „cea, cea”!

Fiindcă doream, cu orice preţ, să ajungem odată acasă. La un moment dat, a apărut la o fereastră un sătean, care ne-a atras atenţia că-i trezim cu ţipetele noastre copilul  – deşi era doar ora şase seara.

Noi ne-am conformat, am tăcut, dar mergeam înainte cu aceeaşi greutate. Şi, la scurt timp, ne-am trezit în spatele nostru cu dl. Alex şi cu încă un om din sat. A început atunci o bătaie, de pe urma căreia Sava Muri s-a trezit, îndoar câteva clipe, cu ochiul umflat şi fără câţiva dinţi.

Domnul Alex n-a înţeles ce se întâmplase şi a crezut că am făcut noi ceva rău şi a sărit ca să ne bată. Apoi,  la scurt timp, au apărut două echipaje de poliţie şi astfel s-a oprit scandalul.”

Praga, mama minorului, nu rabdă şi intervine, rapid, cu amănunte suplimentare: „Imediat, poliţia l-a dus pe Rusalin în sediu, chiar acolo, în Călăţele. Iar despre Nicolae, băiatul de 14 ani, ştiu că a fost şi el dus şi bătut, tot la post, alegându-se cu maxilarul fracturat. După bătaie, i-am dus pe amândoi minorii, cu maşina, la Cluj, la Clinica de Pediatrie, iar pe Sava Muri l-am lăsat la Spitalul Orăşenesc Huedin.

În continuare, aflaţi deja la Cluj, Nicolae a rămas la Pediatrie, iar Rusalin al meu a fost adus cu salvarea la U.P.U.”.

Rusalin insistă să-şi spună şi el păsul – dar nu înainte de a-mi arăta încheieturile, cu urme pronunţate de cătuşe:

„Să vă spun cum a fost. Un poliţist necunoscut m-a legat cu cătuşele la spate, m-a dus într-o cameră din sediu – asta în timp ce dl. şef din Călăţele era şi el acolo, dar în altă încăpere – şi a început să mă bată. Când mi-a dat una, n-am mai ştiut de mine, atunci cred că mi-a rupt clavicula!

După ce a terminat cu bătaia, i-am atras atenţia că o să aibe probleme, fiindcă sunt minor. Atunci a întors foaia şi mi-a zis că dacă povestesc la cineva ce-am păţit o să fie vai şi-amar de mine. 

Ceva mai târziu ne-au dat drumul, iar mama ne-a luat în maşină, pe toţi – şi ne-a dus la spitalele din Huedin şi Cluj.”

Între timp, tânărul este poftit în cabinetul de consultaţii. După circa cincisprezece minute, iese, ţinând în mână un certificat în care legiştii i-au recomandat între 12 şi 14 zile de îngrijiri medicale. Iar mama concluzionează, înainte de plecare:

„Când am fost la ei, ca să le cer socoteală, n-au recunoscut că i-au bătut pe copii, aşa că o să fac plângere la Secţia din Huedin, nu la Călăţele – şi merg împotriva lor până-n pânzele albe!”

Relatarea domnului Alex, săteanul din Călăţele

Reuşesc să fac rost de numărul de telefon al unui din sătenii acuzaţi că l-ar fi „capsat” pe Sava Muri. Cu amabilitate, acesta mi-a relatat următoarele:

„Am trecut, cu o maşină, pe lângă ei şi unul dintre ei a lovit cu biciul în maşină – ciobindu-ne parbrizul. Nu ştiu ce l-o fi apucat, era beat sau drogat… Am oprit şi l-am întrebat, frumos, de ce a făcut lucrul acesta şi am chemat imediat poliţia, fiindcă ei luaseră deja, la noi, ţevi şi lanţuri .

Au venit, imediat, două echipaje – şi i-au ridicat. Noi nu i-am lovit, iar poliţia poate să confirme că aveau ţevi şi lanţuri, fiind pregătiţi ca să dea în noi! ”

Punctul de vedere al I.P.J.Cluj

„Poliţiştii Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin  au fost sesizaţi despre desfăşurarea unei stări conflictuale, între şase persoane, pe raza localităţii Călăţele, în apropierea unui post de poliţie.

Aceştia s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că toate cele semnalate se confirmă. Două dintre persoanele existente în acel loc au continuat manifestarea unui comportament agitat, nu s-au conformat cu recomandările poliţiştilor şi ar fi recurs la agresivitate verbală, proferând ameninţări la adresa lor.

Astfel, acestea au fost invitate la sediul unităţii de poliţie, în vederea aplanării disensiunilor, însă au refuzat. În continuare, din cauza modului în care au reacţionat, pe fondul consumului de alcool, în cazul celor două persoane a fost necesară utilizarea forţei, imobilizarea şi conducerea lor la poliţie, unde au fost luate măsurile legale” – a declarat pentru BZC, Andreea Vişan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

  coral