Prin grele pătimiri a trecut, zilele trecute, un bărbat  din Câmpia Turzii care, la pensie, şi-a ridicat o locuinţă de vară în comuna Moldoveneşti! Iniţial, când şi-a ridicat gardul, intrase din greşeală,cu circa 15 centimetri în grădina vecinului, dar la ameninţările acestuia l-a dărâmat. Însă, când să-l ridice din nou, respectând de data aceasta distanţele, vecinul, nemulţumit că proprietarul nu construieşte după indicaţiile sale, a năvălit în grădina acestuia şi l-a stâlcit în bătaie, băgându-l in spital!

Dl. Anton e un pensionar cu aspect bonom, locuitor de o viaţă al municipiului Câmpia Turzii, fost consilier juridic la marile foste combinate ale oraşului. La bătrâneţe – a împlinit deja 69 de ani – acesta şi-a construit o casă de vacanţă în comuna Moldoveneşti, înconjurată de o livadă splendidă, unde obişnuieşte să vină adeseori şi, prin muncă fizică, să scape de praful şi agitaţia oraşului.

Însă, luni, 17 mai, o ieşire făcută la casa de la ţară i-a adus mult necaz şi suferinţă. Povesteşte bărbatul, asistat de fiul său, avocat de profesie, felul în care a decurs agresiunea petrecută asupra sa:

„De mai mult timp am o neînţelegere cu vecinul meu, un fost profesor – actualmente şofer la o firmă – care manifestă faţă de proprietarii de cabane din zonă o animozitate făţişă, iniţiind dese conflicte cu aceştia. Desigur, nici eu, vecinul de proximitate, n-am scăpat şi totul a pornit, recunosc, de la o greşeală a mea: când am ridicat un gard de ciment, am muşcat vreo 15 cm din grădina lui. A ieşit scandal mare, aşa că am fost nevoit să dărâm, în întregime, gardul…”

Bărbatul mă priveşte pentru o clipă, observă efectul vorbelor sale asupra mea, după care continuă, cu sporit aplomb: „Ulterior nu m-a mai slăbit, deşi a doua oară respectasem cu sfinţenie distanţele: îmi spunea că gardul este – ba  prea înalt, ba nu ştiu cum. Ca să mă trezesc, luni, pur şi simplu abordat de acesta, pentru nişte pietre aflate pe terenul meu, pe care mi-a cerut imperativ să le mut de acolo.  Uimit de obrăznicia lui, l-am întrebat dacă glumeşte, fiindcă nu-mi închipuiam, în ruptul capului, că vorbeşte serios.

Dar el, turbat de furie la auzul replicii mele, s-a repezit la mine şi mi-a ars un pumn în figură. Iar când am dat, total surprins, să mă retrag – că-i mai tânăr cu vreo douăzeci de ani decât mine şi mai puternic – mi-a mai ars unul, tare de tot, în ceafă. De data asta am leşinat, zăcând, în stare de inconştienţă, circa cincisprezece minute. Aşa mi-a spus fiul meu, sosit chiar la timp la locul faptei, după ce eu îl alarmasem şi-l chemasem acolo.”  I

ntervine, prompt, în discuţie, fiul victimei: „Eu am fost cel care, venind rapid din oraş, l-am găsit pe tata prăbuşit la pământ. Am sunat de urgenţă la 112 şi la casa noastră de vară a sosit, degrabă, un agent de poliţie din Moldoveneşti şi apoi un echipaj SMURD, care l-a transportat pe tata la Spitalul Municipal Turda. Acolo, acesta a fost supus unor investigaţii neurologice complexe, iar rezultatele nu au fost deloc strălucite. Apoi ne-am deplasat împreună la postul de poliţie din comună şi am făcut plângere pe numele agresorului, pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe, violare de domiciliu şi ameninţare.  

Totul, fiindcă nu putem sta aşa în faţa unui ins care excelează prin violenţă şi se consideră un fel de stăpân autoproclamat al locului”. Curând, dl. Anton este poftit în cabinetul de consultaţii. Zăboveşte, preţ de circa 20 de minute, după care iese ţinând în mână un certificat în care legiştii i-au recomandat peste două săptămâni de îngrijiri medicale. „M-au mai sfătuit medicii, de asemenea, să-mi supraveghez prin dese controale neurologice, situaţia leziunii craniene, fiindcă nu-i de glumă cu asemenea lucruri”- adaugă, îngrijorat, dl. Anton. Apoi, cei doi salută, politicoşi şi părăsesc grăbiţi instituţia medicală clujeană…

Sorin Grecu

coral