O relatare despre o bunică din Ucraina care ar fi omorât 8 soldați ruși, servindu-le prăjituri otrăvite, a devenit virală. Totul a pornit de la înregistrarea unei convorbiri telefonice, a cărei veridicitate e greu de stabilit, între un soldat rus aflat pe front și prietena sa. Discuția a ajun pe rețelele de socializare prin intermediul directorului executiv al unui ONG ucrainean anticorupție.

Tânărul miliar descrie condițiile înfiorătoare de pe front și faptul că este înfometat, în timp ce prietena sa îi repetă textelor propagandei putiniste, potrivit cărora soldații ar fi fost primiți cu lacrimi în ochi și brațele deschise de populația ucraineană "eliberată".

"Totul este înfiorător. (…) Am fost abandonați aici, nu primim nimic. (…) Nu mai avem mâncare. Am furat ieri o rață. (…) Furăm mâncare pentru că nu mai avem nimic, facem foamea," i-a povestit soldatul prietenei sale.

Tânăra pare contrariată și-i răspunde prietenului ei că propaganda Kremlinului spune cu totul altceva.

"La televizor au arătat civili ucraineni care vă dau mâncare. Spuneau că vă mulțumesc că ați venit, bunicile plâng de bucurie".

Militarul îi răspunde că "o bunică i-a hrănit cu plăcintă, 8 oameni au murit. Au zburat acasă în cosciuge." Nelămurită, tânăra întreabă, "Cum adică, ce le-a dat?", iar bărbatul îi răspunde "Otravă!"

Relatarea a ajuns în presa internațională prin intermediul Dariei Kaleniuk, director executiv al ONG-ului Centrul Anti-Corupție din Ucraina. „Ocupanțîi ruși se așteptau că ucrainenii să îi întâmpine cu pâine și sare De fapt, bunica ucraineană i-a întâmpinat cu prăjituri făcute în casă. Otrăvite. A ucis 8 ocupanți’ Sursă: convorbire telefonică interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei”, a anunțat Kaleniuk.

coral