Cum se scrie corect gramatical: intri sau intrii? Teoretic o întrebare extrem de simplă, dar în practică situația este total diferită. Deși ai crede că toata lumea cunoaște varianta corectă a acestui verb la persoana a II-a singular, sunt însă și cazuri care dovedesc excepția de la regulă. Mulți sunt induși în eroare de sonoritatea acestui verb și aleg forma greșită. În materialul următor, vom oferi precizări importante privind această chestiune gramaticală.

Cum se scrie corect: intri sau intrii? De ce se scrie de fapt așa

Cum se scrie corect: intri sau intrii? O întrebare care poată părea banală, dar prin care ne propunem să oferim răspunsul potrivit și să venim cu explicații în acest sens.

Foarte mulți se lasă induși în eroare de i-ul puternic pe care acest verb îl are, atunci când se află la persoana a II-a singular, modul indicativ prezent, dar și la conjuctiv prezent.

În ciuda acestui aspect, este important de precizat faptul că din start intrii iese din discuție, această formă fiind de fapt forma greșită.

Se scrie cu un singur i acele verbe care au dezinența i la persoana a II-a, indicativ prezent și conjunctiv prezent: tu intri/tu să intri.

Este corect să scriem așa pentru că adăugam i la radical și obținem o formă cu un singur i. Așadar, verbul a intra se transformă în tu intri/ tu să intri, atunci când este conjugat la persoana a II-a singular, modul indicativ (timpul prezent) și modul conjunctiv (timpul prezent).

De reținut faptul că acest verb nu se scrie niciodată cu 2 ii. Deci, intrii este varianta greșită.

De ce multă lume scrie cu 2i

În mare parte, lucrurile par destul de simple, dar cu toate astea nu putem să nu ne întrebăm de ce găsim totuși acest verb scris cu o terminație dublă în i. Încercăm să găsim astfel explicațiile pentru care se creează confuzie în cazul unor persoane care ajung să scrie astfel.

Motivul pentru care verbul ajunge să fie notat astfel îl reprezintă de fapt sonoritatea cuvântului. În acest caz, sonoritatea verbului creează confuzie și astfel mulți sunt induși în eroare și tind să creadă că varianta greșită este de fapt cea corectă.

Când spunem intri (tu intri), auzim un i final puternic, sonor. Este o vocală plină, care formează chiar o silabă. De aceea ne gândim că ar putea fi vorba de 2 i, motiv pentru care întâlnim verbul scris astfel.

De regulă, i-ul final nu se aude foarte tare, dar în această situație avem de fapt de-a face cu un context fonetic special. Radicalul acestor verbe se termină într-o consoană, urmată de l sau r. Această alăturare face ca acel i să fie sonor. Să se audă ca și cum ar fi 2 i și să inducă astfel în eroare.

Acesta ar putea fi motivul pentru care întâlnim deseori această formă greșită, care nu are însă ce căuta în gramatica limbii române.

Găsim o sonoritate puternică și în  cazul verbelor a afla, a umbla, a umple, care la persoana a II-a singular, indicativ prezent și conjunctiv prezent, capătă formele tu afli/ tu să afli, tu umbli/tu să umbli, tu umpli/ tu să umpli. Acestea sunt variantele corecte.

Așadar, este important de reținut faptul că verbele a afla, a intra, a umbla, a umple, dar și alte verbe asemănătoare se scriu cu un singur la persoana a II-a singular, indicativ prezent și conjunctiv prezent. coral