Grigore Avram, fostul şef al ITRSV Cluj, scapă definitiv de sub acuzațiile de fals intelectual, după ce judecătorii Curții de Apel Cluj au admis, în cursul zilei de luni, 8 aprilie, apelul declarat de către acesta împotriva sentinței de fond, constatând prescripția răspunderii penale și pronunțând începtarea procesului penal.

La finele anului trecut, Tribunalul Bistrița Năsăud îl condamna pe Grigore Avram la 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual, sentința fiind atacată de către acesta la Curtea de Apel Cluj. ”  Condamnă pe inculpatul Avram Grigore la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual prev. de art.289 al.1 Cod penal anterior, cu aplic.art.5 Cod penal. În baza art.86/l Cod penal anterior va fi suspendată executarea pedepsei sub supraveghere, stabilindu-se în baza art.86/2 Cod penal anterior un termen de încercare de 3 ani.”, se arăta în hotărârea judecătorilor bistrițeni.

Fostul director al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj Napoc, Grigore Avram, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA sub acuzația de fals intelectual.

Infracţiunile au legătură cu încercarea lui Avram de a acoperi conflictul de interese în care se afla în 2010, când în calitate de inspector şef al Gărzii Forestiere a emis mai multe documente care au făcut posibilă preluarea în administrare a unei păduri de Ocolul Silvic Valea Şieului, unde era membru remunerat în Consiliul de Administraţie, se artă în rechizitoriul DNA.  

Directorul a emis şi a instigat la emiterea mai multor acte antedatate false care să ateste că în 2010 nu mai era în Consiliul de Administraţie.

La data de 31.03.2010 inculpatul Avram Grigore, în calitate de inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (I.T.R.S.V.) Cluj Napoca (în prezent Garda Forestieră Cluj), a emis mai multe documente care au stat la baza eliberării, de către Ministerul Mediului și Pădurilor –Direcția Politici și Strategii în Silvicultură, a unui certificat de mențiuni, prin care un ocol silvic a preluat în administrare o suprafață de teren forestier de 3.789,61 ha, proprietatea a trei comune.

Aceste demersuri au fost făcute de inculpat în contextul în care, la data emiterii documentelor, era membru în consiliul de administrație al ocolului respectiv, activitate pentru care era remunerat.

Pentru a ieși de sub incidența legii penale, la 17.01.2011, inculpatul Avram Grigore l-a instigat pe șeful ocolului silvic respectiv să emită în fals un act intern prin care primul să fie înlocuit din funcția de administrator. În aceeași zi sau ulterior, șeful ocolului silvic a întocmit o adresă (antedatată 12.11.2009) în care s-a consemnat că urmare a demisiei (antedatată 10.11.2009) „depusă” de inculpatul Avram Grigore la ocolul respectiv, a solicitat I.T.R.S.V. Cluj Napoca desemnarea unui alt reprezentant al acestei instituții pentru a fi membru în consiliul de administrație. În aceeași perioadă, inculpatul Avram Grigore a emis cu date nereale o adresă (antedatată 13.11.2009) prin care a comunicat ocolului silvic respectiv numele persoanei desemnată ca membru în consiliul de administrație.

La data de 02.05.2011, inculpatul Avram Grigore cu intenție, în calitate de inspector șef la I.T.R.S.V. Cluj Napoca, în exercitare atribuțiilor de serviciu, a emis către organele de cercetare penală din cadrul Poliției Comunale Apahida, județul Cluj, o adresă în care a menționat aspecte nereale și în baza căreia s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza în care era cercetat un apropiat al acestuia”, arătau procurorii DNA.
 

În 2012, Grigore Avram a fost suspendat din funcţia de şef al ITRSV Cluj după ce, în urma unui control au fost descoperite mai multe nereguli comise de acesta. Numai că, Avram nu a renunţat și,în octombrie 2012, a dat în judecată Ministerul Apelor şi Pădurilor şi a cerut anularea ordinului de suspendare a raportului de serviciu, dosarul fiind judecat de magistraţii de la Curtea de Apel Cluj. După administrarea probelor, instanţa a pronunţat şi sentinţa, acţiunea lui Avram fiind respinsă.

 

  coral