O anchetă ce a durat aproape doi ani a ajuns într-un punct de necrezut. Polițiștii din Iași au descoperit o adevărată comoară. Ce se transporta, de fapt, într-un autocar ce călătorea, uneori cu mai puțin de cinci pasageri, spre țările din Vest. Primele precizări făcute de reprezentanții Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism despre caz.

Polițiștii din Iași au descoperit o adevărată comoară

Bijuterii, lingouri de aur și de argint, sute de mii de euro – este vorba despre doar o parte din comoara descoperită de polițiștii din Iași.

O anchetă ce a durat aproape doi ani a scos la lumină o rețea impresionantă. Până acum, oamenii legii au formulat acuzații împotriva a 29 de suspecți, șase persoane au fost reținute, iar alte nouă au fost puse sub control judiciar. Printre cei vizați de procurori sunt și acoliți ce provin din case de copii.

Unul dintre cei arestați este un transportator din Bistrița-Năsăud. Potrivit unor informații obținute pe surse, acesta ar fi reușit să facă un profit uriaș, chiar dacă în călătoriile sale spre țările din vestul Europei avea doar câte cinci persoane. Cum? În autocarul lui erau ascunse adevărate comori: bijuterii și pachete cu țigări de contrabandă.

În timpul perchezițiilor, au fost descoperite:

46 de lingouri de aur şi argint,

104.530 de euro,

273.274 de lei,

18.284 dolari,

300 de lire turceşti,

109.167 de lire sterline,

1.865 de lire scoţiene,

10.000 de forinţi,

820 de franci elveţieni,

1.850 de dolari australieni,

300 de dolari canadieni,

87.900 de coroane norvegiene,

480 de coroane suedeze,

4.650 de coroane daneze,

5.000 de coroane cehia,

200 de grivne ucrainene,

50.000 de ruble belarus

Ce spun reprezentanții DIICOT

În plus, autoritățile au mai găsit și doi saci și o geantă în care erau ascunse bijuterii din aur și argint, 20 de cutii cu ceasuri, în jur de 800 de sticle de parfum, 246 de monede, două stații de emisie – recepție, brățări, curele, portofele, 2.800 de țigarete – toate contrafăcute.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de 6 persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte 9 persoane.

În cauză, s-a reţinut faptul că, din anul 2021 şi până în prezent, pe teritoriul României şi al Marii Britanii ar fi acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor proveniţi, atât din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale”, au declarat reprezentanții DIICOT.

DIICOT a explicat și cum funcționa întregul proces de spălare a banilor. Totul se făcea cu ajutorul unor firme de transport bunuri și persoane cu care erau „plimbate” sume uriașe de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii până în România, arată playtech.ro

„Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România, de unde ar fi fost ridicate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi, din Bucureşti sau din staţii intermediare.

Sumele de bani obţinute ar fi fost parţial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor şi parţial transportate în spaţiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum şi cu autoturisme”, au mai spus autoritățile.

Potrivit DIICOT, într-un autocar au fost găsite, ascunse într-o componentă auto, numeroase pungi în care erau 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei. coral